2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A költési időszakban végzett fa- és bokorkivágások súlyos károkat okoznak – A Magyar Madártani Egyesület közleménye

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a május 10-ei madarak és fák napja alkalmából hívta fel a figyelmet arra, hogy a szaporodási és növekedési időszakban végzett fa- és bokorkivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek!

Az elmúlt években sajnálatos módon általánossá váló gyakorlat – amely szerint a tereprendezési munkálatokat tavaszra, nyárra időzítik – nemcsak szakmailag igazolhatatlan, felesleges és káros, de a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sérti, ugyanis védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozza.

Az ilyenkor végzett bokor- és fakivágások, valamint az ezt kísérő munkálatok minden esetben védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges
elhullását, sérülését okozzák
Fotó: Orbán Zoltán/mme.hu

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadaraink költési szezonja már márciusban megindul a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április második felétől június elejéig tart.

Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június–júliusban. Természetesen a tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak.

Feketerigó-fészek Fotó: Pixabay.com

Az utcai fasor, a kert, a park fái és bokrai, az elektromos hálózatra veszélyesen
felnövő vagy a belvízelvezető csatornákat és hullámtereket zavaró fás szárú
növényzet egész évben, évtizedeken keresztül ott van – éppen ezért ezek eltávolítása jól tervezhető az ősztől a tél végéig tartó nyugalmi időszakra, amikor a természetvédelmi kockázat elenyésző, és a munkavégzés is
könnyebb.

Az mme.hu oldalon olvasható közleményben részletes útmutatót találunk arról is, hogy a természetért felelősséget érző emberként hogyan léphetünk fel a törvénnyel ellentétes és súlyos természetkárosító hatású bokor- és fakivágási gyakorlat ellen.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam