2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gazdag országokban növekszik az erdőterületek nagysága

Ha növekszik egy ország gazdasága, növekszik az erdőterületeinek nagysága is – erre a következtetésre jutott egy finn tanulmány az MTI beszámolója szerint.

Vilma Sandström, a Helsinki Egyetem munkatársa és kollégái megvizsgálták, milyen tényezők befolyásolják az erdők területének zsugorodását vagy növekedését a világ különböző területein. Eredményeiket a Plos One szaklapban mutatták be.

A kutatók az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 1990 és 2015 közötti, erdőterületekről szóló adatait használták fel. Ezek 130 országról szolgálnak információval, melyekben a világ összes erdőterületének háromnegyede található. Ezeket a statisztikákat egyeztették környezeti körülményekkel és szocioökonómiai tényezőkkel.

Az újraerdősítési folyamatok földrajzi és időbeli eltérései Forrás: Pekka E. Kauppi, Vilma Sandström, Antti Lipponen

Az erdőterület változása jelentős mértékű összhangot mutatott egy adott ország gazdasági helyzetével: 1990 és 2015 között az erdők állománya évente 1,31 százalékkal növekedett a magas jövedelmű országokban és 0,5 százalékkal a közepes jövedelmű országok felső kategóriájában.

A közepes jövedelmű országok alsó kategóriájában 0,29 százalékkal csökkent, az alacsony jövedelmű országokban pedig 0,72 százalékkal esett vissza az erdőterületek mérete. Hasonlóan erőteljes összefüggés figyelhető meg a várható élettartamot és a képzettséget is magában foglaló fejlettségi indexszel (Human Development Index – HDI).

Fotó: Pixabay.com

„A magasan fejlett országok modern mezőgazdasági módszereket használnak a jó területeken, és a marginális területeket meghagyják az erdők terjeszkedése céljából. Az ipari országok befektetnek fenntartható erdőgazdálkodási és természetvédelmi programokba” – írják a szakértők.

Ugyanakkor a kutatók arra is utaltak, hogy a gazdagabb országok a szegényebbekből szerzik be a nagy területigényű élelmiszereket és más javakat.

A kutatók nem találtak egyértelmű statisztikai összefüggést a hőmérséklet növekedése és az erdők kiterjedése között – legalábbis Európán kívül. Az erdők a klímaváltozás korában nagy jelentőséget kapnak, hiszen megkötik a üvegházhatású szén-dioxidot.

Fotó: Pixabay.com

Sajnos folytatódik a biológiai szempontból gazdag erdők kitermelése. Az új, kiterjedt területek kevésbé sokszínűek, különösen ott, ahol ültetett monokultúrákból állnak – írják a trópusi esőerdőkről a tudósok.

A FAO adatai szerint a Föld erdőterületeinek mérete 1990 és 2015 között 3 százalékkal csökkent.

Neked ajánljuk
Világos útmutatás a fényszennyezés visszaszorítására Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében Füstbe ment egy rossz szokás Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam