2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elcsendesedő korallzátonyok miatt eltévednek a fiatal halak

Az életteli, apró egysejtű algáktól színpompás koralltelepek hangja Mark Meekan szerint a zsírban sercegő szalonnára emlékeztet. Az Ausztráliai Tengerkutató Intézet (AIMS) munkatársa azonban nem viccel, ha a hanghatás ökológiai jelentőségének kiemeléséről van szó.

Az egészséges korallok közelében hidrofonnal észlelhető pattogó, kattogó, durrogó hangok a korallokkal szimbiózisban élő egysejtű algáktól, úgynevezett zooxanthelláktól származnak – amiknek mellesleg a korallok jellegzetes színe is köszönhető.

A korallok az utóbbi időben egyre gyakoribbá váló ciklonok és a hőhullámok hatására elvesztik a tápanyagaik egy részéről is gondoskodó zooxanthellákat. Ez a mostanában gyakran emlegetett elfehéredés magyarázata, ami hosszú távon a korallálatkák éhezését és pusztulását is okozhatja.

A jelenség következményei azonban, úgy tűnik, messzebbre hatóak, mint eddig sejtettük. Az egészséges korallok sajátos hangjai ugyanis fontos szerepet töltenek be bizonyos halfajok fejlődésében. A ragadozóktól védettebb nyílt vizekbe ikrázó halak utódai bizonyos kort elérve visszatérnek a tápanyagban gazdagabb part menti vizekbe – ebben pedig Mark Meekan és munkatársainak kutatásai szerint a korallzátonyok hangja segíti őket.

Kölcsönös előnyök színpompás szövedéke Fotó: dan barbus/flickr.com

A kutatók a korallpusztulástól erősen sújtott Lizard-szigeten 2012 és 2016 között készült hangfelvételek halakra gyakorolt hatását vizsgálták.

Az elfehéredett, algahiányos korallok környékén készült felvételek egyértelműen kevésbé voltak vonzóak a fiatal halak számára.

Márpedig a halak jelenléte meghatározó a koralltelepek további sorsa szempontjából is – hiszen ők a korallok nagytakarítói. Az elnéptelenedő korallzátonyokat rövidesen benövi az alga, ami ellehetetleníti azok növekedését, regenerálódását  – ezzel a kör  bezárul.

Neked ajánljuk
A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett A növényeknek is van biológiai órájuk Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Tovább a forrásra: abc.net.au
Vissza
Hírfolyam