2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Túlfűtötte a rekordmeleg óceán a Harvey hurrikánt

Az óceán normálisnál jóval melegebb vize táplálta a vihart, ennek következtében a partvidékre rengeteg eső zúdult. A szakemberek azt jósolják: a jövőben is több ilyen viharra kell számítani, mert a klímaváltozás miatt az óceánok vize melegszik.

Hetekkel azelőtt, hogy a Harvey hurrikán 2017 augusztusában lecsapott az Egyesült Államok texasi partvidékén, a Mexikói-öböl vize 30 fokos volt az amerikai Nemzeti Légkörkutató Intézet(NOAA) új elemzése szerint. Ez minden idők legmelegebb értéke. Az amerikai kutatók az óceánok vízhőmérsékletének megfigyelésére használt Argo-hálózat és a NASA műholdas adatait elemezve megállapították, hogy

a normálisnál melegebb körülmények túlfűtötték a trópusi vihart, óriási páratartalommal táplálták, és amikor Houston közelében lelassult, a hurrikánok történetének egyik legsúlyosabb esőjét zúdította a partvidékre.

Houston, Texas: a Harvey hurrikán pusztításáról készült műholdkép  Fotó: NOAA National Geodetic Survey

„Először sikerült kimutatnunk, hogy a szárazföldre lezúdult eső mennyisége megegyezik a szokatlanul meleg óceánból elpárolgott víz mennyiségével. Mivel a klímaváltozás miatt az óceánok vize melegszik, több Harvey-hoz hasonló túltöltött trópusi viharral kell számolnunk” – mondta Kevin Trenberth, az intézet kutatója, az Earth Future című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

Amikor a Harvey lecsapott a szárazföldre, „karjai” még mindig az óceán fölött voltak, azaz erőt merített a Mexikói-öböl még mindig meleg vizéből.

Near Otey, Texas: a Harvey hurrikán pusztításáról készült műholdkép  Fotó: Fotó:  NOAA's National Geodetic Survey

A kutatók megmérték, hogy a párolgás miatt mennyi hőt veszített az óceán vize, amikor a trópusi vihar áthaladt az öböl fölött, és az elpárolgott víz mekkora mennyiségű csapadékká vált a szárazföld fölött. Összevetve a két mérés eredményét, azt találták, hogy azok megegyeznek.

„Miközben gyakran úgy gondolunk a hurrikánra, mint egy légköri jelenségre, világos, hogy az óceán kritikus szerepet játszik kialakulásában, és ahogyan változik a klíma, meg fogja határozni a jövőben a trópusi ciklonokat” – mondta Trenberth.

Neked ajánljuk
Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében Időjárást előre jelző növények A tenger mélyén rejtőzik a világ leghalálosabb tava A fehér szarvas (természetfilm) Túl sokat gyűjtenek evésre belőle, kipusztulás szélén áll egy törökországi békapopuláció
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam