2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Duna ura – A Kvassay-zsilip

Kevesen tudják, hogy alig tíz percre a Nagykörúttól működik Budapesten egy vízerőmű. És egy hajózsilip, amely 1000 tonnás uszályokat is átemel. És egy szivattyútelep, amely élteti és biztonságban tartja a Soroksári-Dunát. És van egy lakatlan sziget, amelyre alig pár ember teheti csak be a lábát. És ez még csak töredéke a Kvassay-zsilip megannyi titkának!

A Hosszúlépés sétáján bemutatásra kerül ez a máshoz nem hasonlítható zárt világ: a résztvevők megismerhetik az árvíztől több mint öt budapestnyi területet védő Kvassay-zsilip történetét.

Szóba kerül a fővárosi árvízvédelem, a több méter magas jégtorlaszok, a rakpartok kiépülése, megtudhatjuk, hogyan alakították ki a Soroksári-Duna mai, idillikus állapotát, és hogy kiknek épültek az évszázados platánok alatt álló apró házak.

A Kvassay-zsilip Fotó: Derzsi Elekes Andor/Wikipedia

A Kvassay-zsilip területe csak a Hosszúlépés szervezésében látogatható, de már nem sokáig: készen állnak a munkagépek, hogy május végén elkezdődjön ennek az egyedülálló ipari emléknek az évekig tartó felújítása. Ráadásul hamarosan új szomszédot is kap: egy korszerű atlétikai centrumot, amely örökre átalakítja a Kvassay-zsilip különleges vízparti világát.

  • Indulás: Nagy-Duna sor 1., Magyar Vízépítő Zrt. bejárata
  • Érkezés: Nagy-Duna sor 1., Magyar Vízépítő Zrt. bejárata (térkép)
  • Ár: 4290 Ft (bruttó)
  • A sétán a szervezők sajnos 18 éves kor alatti jelentkezőket nem tudnak fogadni! 

A túrától további információ a Hosszúlépés weboldalán található.

Neked ajánljuk
Petíciót indított a WWF a Hajógyári-sziget élővilágának megóvásáért Áder János: tudatosabban, körültekintőbben kell bánni a környezetünkkel Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön Kitalálja, hogy melyik modell vezeti a Porsche eladási listáját?
Tovább a forrásra: hosszulepes.org
Vissza
Hírfolyam