2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új műholdas információ a hazai szalakóták vonulásáról

A szalakóták egyedszáma egész Európában jelentősen csökkent, a faj több nyugat-európai országból már kipusztult. A Kárpát-medence állománya egyelőre stabil, így ennek védelme, megőrzése kifejezetten fontos a faj európai uniós jövőjét illetően. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+-projekt keretében 2017-ben újabb szalakótákat láttak el műholdas jeladóval.

A „Hadnagy” nevű szalakóta tavaly nyáron kapta meg a jeladóját, amely azonban a múlt hónap közepétől két nappal ezelőttig nem küldött adatokat – így felmerült a gyanú, hogy a madár a Szahara déli részén esetleg elpusztult. Ezért különösen örömteli esemény volt, hogy a jeladója május 13-án ismét bejelentkezett, immáron Törökországból.

A jeladók mindössze 4,5 gramm tömegű eszközök, amelyek a madár testtömegének kevesebb mint 5%-át teszik ki, ezért nem akadályozzák az állatokat a mindennapi életükben.

A kutatók számára azonban nélkülözhetetlen információkat szolgáltatnak a madarak életéről. A vonulás rengeteg veszéllyel jár, ezért még a tapasztalt példányok közül is sok elpusztul. Ennek fényében különösen örömteli a szakemberek számára, ha viszont láthatják megjelölt madaraikat.

A program keretében megjelölt szalakóta egyike, „Eleven” Fotó: Lendvai Csaba

Az eddigi jeladós adatok alapján úgy tűnt, hogy szalakótáink őszi és tavaszi repülési útvonala jelentős különbséget mutat, úgynevezett „hurokvonulást” írt le, ami a hosszú távú (a Szaharától délre) vonuló madarak egyik tipikus viselkedése.

A tavaszi visszaút 1000-1500 km-rel keletebbre tolódik, a madarak általában Afrikából Szaúd-Arábiát, Irakot és Szíriát is érintve térnek haza.

A „Hadnagy” által választott tavaszi útvonal azonban nagyban különbözik ettől, így újabb információval gazdagodtunk a faj viselkedésével kapcsolatban. „Hadnagy” jelenleg Törökországban jár, és előreláthatólag pár napon belül hazatér.

Neked ajánljuk
A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett A növényeknek is van biológiai órájuk Új útra hív a természet Szokatlan áradás Mauritánia fővárosában Komposztálásra fel!
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam