2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Antarktiszi fókák segítik a jégtakaró olvadásának kutatását

A Déli-sark körüli tengerekben élő két fókafaj egyedei segítenek brit kutatóknak abban, hogy adatokat gyűjtsenek a fogyatkozó nyugat-antarktiszi jégtakaró körüli vizek hőmérsékletéről és sótartalmáról, és így pontosabb előrejelzéseket készíthessenek a jégtakaró olvadásáról.

A Kelet-angliai Egyetem és a St. Andrews Egyetem kutatócsoportja 2014-ben hét déli elefántfókát és hét Weddel-fókát látott el olyan műszerekkel, amelyek műholdakon keresztül juttatják el a begyűjtött adatokat a szakembereknek az Amundsen-tenger mély vizeiből.

Az antarktiszi tél kilenc hónapja alatt a fókák több mint tízezer merüléséből 150 ezer négyzet-kilométernyi területen gyűjtöttek adatokat és küldték a jeleket egészen a vedlési időszak kezdetéig, amikor elvesztették a műszereket – adta hírül a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A műszerek mérték a víz hőmérsékletét és sótartalmát, amikor a fókák a térségben élelem után kutatva mind mélyebbre merültek le.

A kutatásban részt vevő fókafaj, a Weddel-fóka egy példánya Fotó: Andrew Shiva/Wikipedia

„Jóval több információt szereztünk a fókák által, mint az összes korábbi, hajók segítségével a térségben végzett kutatással” – mondta el Helen Mallett, a Geophysical Research Letters című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány vezetőszerzője.

Az adatok értékeléséből kiderült, hogy télen nemcsak vastagabbak a sarkvidék körüli mély víz (CDW) rétegei, de melegebbek és sósabbak is, mint a nyári hónapokban.

Ez azt jelzi, hogy valószínűleg nagyobb a jégolvadás a téli hónapokban.

Gleccser a Pine-sziget mellett. A kutatás alapján a hőmérséklet-különbségek a Pine-sziget térségében lévő gleccserek egyikének közelében kevésbé jelentősek, valószínűleg az óceáni áramlatok miatt Fotó: NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, and U.S./Japan ASTER Science Team

A kutatócsoport 2019-ben tér vissza az Amundsen-tengerre, hogy fókák újabb csoportjára szereljen műszereket a Thwaites-gleccser térségét célzó nemzetközi kutatás keretében.

A nyugat-antarktiszi jégtakaró olvadása a szakemberek feltételezése szerint akár 3,2 méterrel is megemelheti a tengerek vízszintjét. Műholdas felvételek szerint a két nagy nyugat-antarktiszi gleccser, a Pine-szigeti és a Thwaites zsugorodása a felelős a gyorsuló jégveszteségért.

Ezek a gleccserek és mellékágaik megcsapolják és az Amundsen-tengerbe vezetik a Nyugat-Antarktisz belső térségeiben húzódó jégmezőket.

A tengerszint jövőbeni emelkedésének becslése sok tényezőtől függ, és a szakembereknek egész éven át tartó megfigyelések adataira van szükségük a klímamodellek tökéletesítéséhez.

Neked ajánljuk
A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett A növényeknek is van biológiai órájuk Új útra hív a természet Szokatlan áradás Mauritánia fővárosában Komposztálásra fel!
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam