2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már több mint 100 galápagosi óriásteknős született a zürichi állatkertben

Már több mint 100 galápagosi óriásteknős született a zürichi állatkertben, az egyetlen olyan európai állatkertben, ahol sikerrel szaporítják a „sebezhető” természetvédelmi besorolású fajt.

A Nigrita nevű nőstény és a Jumbo nevű hím első közös utódja 29 éve, 1989 májusában jött világra, a 100. és a 101. kisteknős pedig február vége és április vége között bújt ki a tojásból – jelentette be szerdán közleményben a Zoo Zürich. 

A szokatlanul nagy szaporulatot annak tulajdonítják a szakemberek, hogy a pár között teljes az összhang, noha amúgy nagy különbségek vannak köztük: az anya, Nigrita például 82 éves és 92 kilós, míg az apa csak 61 éves, viszont 220 kilót nyom. 

A kikelés több napot vesz igénybe Forrás: Zoo Zürich, Nicole Schnyder

A több mint 150 évig élő óriásteknősök világban ilyen korú szülők még igencsak termékenynek számítanak, ezért Zürichben további szaporulatot várnak az elkövetkező évekre, évtizedekre. 

A svájci állatkertben világra jött galápagosi óriásteknősök megtalálhatók szerte Európa állatkertjeiben. Zürichben a szülőpáron és egy befogadott felnőtt óriásteknősön kívül 19 olyan bébiteknős él, amely az elmúlt öt évben született Nigritától és Jumbótól.

A 101 apróság egyike Fotó: www.zoo.ch

A tojásokat inkubátorban keltetik ki, hőmérséklettől függően 110-160 nap alatt. Magasabb hőmérsékleten, vagyis rövidebb keltetési idő alatt nagyobb a nőstények aránya. 

Nigrita 1946-ban, 10 évesre becsült életkorban került Zürichbe, Jumbo 1962-ben, amikor életkorát öt évre taksálták. Eddigi legtermékenyebb évük 1995 volt, amikor 19 kisteknős bújt ki a tojásból. 

Harriet, egy történelmi múltú nőstény óriásteknős, amely még Charles Darwinnal is találkozhatott a Galápagos-szigeteken, 176 évesen pusztult 2006-ban. A kép 2002-ben készült Fotó: Fritz Geller-Grimm/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam