2020. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valakik, valahol megint ózongyilkos freont gyártanak

Úgy tűnik, valahol a világban egy vagy több cég is megsérti az 1987-es montreali nemzetközi egyezményt, amely a freon gyártását tiltja az ózon és a légkör védelme érdekében.

A freon (avagy fluor-triklórmetán, Freon-11, CFC-11 vagy R-11) egy klórozott-fluorozott szénhidrogén-vegyület, amelyet 1987 előtt nagy mennyiségben gyártottak és rengeteg célra használtak, hogy csak két nagyon gyakori alkalmazást említsünk: dezodorok hajtógáza és hűtőgépek töltőgáza is leginkább freon volt.

Egészen addig, míg a tudósok rá nem jöttek, hogy a freonnak – és a hozzá hasonló halogénezett szénhidrogéngázoknak – kiemelkedő szerepe van az üvegházhatás kialakulásában és az ózonréteg roncsolásában.

Vigyázat, freont tartalmaz – egy régi klímaberendezésre szerelt
figyelmeztető tábla
Fotó: aibara/flickr.com

Az 1987-es tiltó nemzetközi egyezménynek jó hatása volt, folyamatosan csökkent a légkörben a CFC-gázok mennyisége – egészen mostanáig. Egy a Nature-ben megjelent friss tanulmány eredményei villámgyorsan végigsöpörtek a szaksajtóban és a tudományos lapokban:

az előrevetített éves csökkenés üteme nem úgy alakul, ahogy kellene, sőt, kifejezett emelkedés mérhető a légkörben.

Az új tanulmányban a NOAA (az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal, National Oceanic and Atmospheric Administration) kutatói kongatták meg a vészharangot. A jelenséget okozhatná az is, hogy öreg, kidobott hűtőgépek ezreiből, tízezreiből vagy lerombolt régi épületek klímarendszereiből szivárog az egykori kompressziós hűtőközeg, de a kutatók szerint ennek a freonforrásnak már leszállóágban kellene lennie, nem okozhatna emelkedő tendenciát.

A kutatók időjárási és klímamodellek segítségével arra jutottak, hogy a legvalószínűbb magyarázat az emberi tényező. Az elemzett adatok arra utalnak, hogy valószínűleg Kelet-Ázsiában vannak olyan vegyipari üzemek, amelyek ismét freont gyártanak, a nemzetközi tiltóegyezményt megszegve.

Neked ajánljuk
A kutatókat is meglepte a mélytengerek egyik legfurcsább élőlénye (videóval) Az eddig véltnél jóval rövidebb volt a Föld élővilágát sújtó első nagy kihalási esemény Melbourne levegője a legrosszabb a világon Nem csak szavakban zöldül a Visa Virágos hangulatban, műanyag nélkül
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam