2018. december 14., Szilárda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikerült megtermékenyíteni a San Diegó-i állatkert orrszarvúját

Sikerült mesterségesen megtermékenyíteni a San Diegó-i állatkert déli szélesszájú orrszarvúját, így van remény, hogy fennmaradhat a kihaló északiak alfaja – közölték az állatvédelmi program kutatói.

Csütörtöki közleményük szerint folyamatos megfigyelés alatt tartják Victoriát, a vemhes rinocéroszt, míg 16-18 hónapos kihordási idő után megszületik a borja.

Ha a vemhesség sikerrel zárul, a tudósok szerint Victoria „béranyaként” kihordhatja közeli rokonuk, az északi szélesszájú orrszarvúk utódait, mert az alfajból már csak két nőstény, egy anya-lánya páros él Kenya egy rezervátumában, de ők nem képesek utód kihordására.

Az utolsó északi szélesszájú hím rinocéroszt, Sudant márciusban kellett elaltatni, annyira rossz állapotban volt az öregség miatt. A alfaj pusztulását az orvvadászok okozták.

Felvételek az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúról, Sudanról. A San Diegó-i Állatkert fajtamentő programja az utolsó remény az alfaj megőrzésére Forrás: San Diego Zoo/youtube.com

Victoria az első a San Diegó-i állatkert fajmegőrzési kutatóintézetének hat déli szélesszájú nőstény rinocérosza közül, amelyiken sikerült a vemhessége. A tudósok azt vizsgálják, alkalmasak-e a rokon faj embrióinak „béranyaságára”.

Ha alkalmasnak mutatják őket a tesztek, valamikor a következő évtizedben kihordhatják az északi rokon embrióját, amit a tudósok igyekeznek létrehozni.
Mivel északi szélesszájú rinocérosz petesejtje nem áll rendelkezésre, ezért az embrió előállításához géntechnológiára lesz szükség.

Victoria, a vemhes orrszarvú Fotó: San Diego Zoo/http://endextinction.org
Neked ajánljuk
Tovább nőtt a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma A sorozatos hőhullámok szabályosan sterilizálják a bogarakat Mintha a Marson járnánk, pedig a Vértesben vagyunk Így kerülje el a felesleges szemetelést az ünnepek alatt Fenntartható befektetési alapot indít a Fidelity International
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam