2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Végül hat országnak kell felelnie a rossz levegőminőség miatt

Beperel az Európai Bizottság hat uniós tagállamot, köztük Magyarországot a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt – jelentették be csütörtökön Brüsszelben.

A döntés az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Magyarországot, Németországot, Olaszországot és Romániát érinti. Ezen országok ellen már korábban indult emiatt kötelezettségszegési eljárás, most az elmaradt intézkedések miatt indul meg a per.

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország esetében a nitrogén-dioxidra (NO2) vonatkozó határértékek túllépését kifogásolják,

Magyarország és a többi érintett ország esetében a szálló por tartósan magas szintje miatt indul bírósági eljárás.

Egy turista fényképez a szmogos, ködös időben a Lánchíd budai hídfője közelében 2017. február 15-én. A szálló por légszennyezettségi szintje ekkor több mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A szálló por főképp az ipari, lakossági fűtési, közlekedési és mezőgazdasági eredetű kibocsátásokból származik –

Magyarországon a légszennyezettség egyik legfőbb oka a lakossági szilárd tüzelés, ezen belül is a hulladékégetés.

A levegőminőségre vonatkozó uniós szabályozásban meghatározott határértékeket 2010-ig, illetve 2005-ig kellett volna teljesíteni a perbe vont országoknak. A bizottság célja, hogy a lakosság számára kedvező intézkedések kikényszerítése. Ezt az indokolja, hogy

Európában legalább évi 400 ezren halnak meg a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségekben. A rossz légminőség ráadásul évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak.

Korábbi tervek szerint 9 országot állítottak volna bíróság elé, végül Csehország, Spanyolország és Szlovákia ellen nem indul per, mivel az ő intézkedési tervüket megfelelőnek tartották.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Elkészült Magyarország első állatvédelmi kódexe – lehet csatlakozni hozzá Az új kutatások tükrében szigorúbban ítéli meg a légszennyezést a WHO A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam