2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kileau vulkán: Nagy pusztítás Hawaiin

A Hawaii Nagy-szigetén kitört Kilauea tűzhányó aktivitása nem csökken, a Hawaii Vulkáni Obszervatórium (HVO) szakemberei szerint egyre nagyobb mértékben lövell ki kén-dioxidot. A láva elpusztította és leégette az útjába kerülő házakat és növényzetet, és miután elérte és használhatatlanná tette az egyik fontos országutat, immár folyamatosan ömlik a Csendes-óceánba. A szakemberek veszélyes sósav kialakulására figyelmeztetnek.

A HVO szakemberei szerint a magma és a víz találkozásakor sósav keletkezik, ami károsíthatja a tüdőt, a szemet, valamint bőrirritációt okozhat. Ezért arra figyelmeztettek, hogy aki a kötelezően elrendelt kiürítés ellenére is a környékre merészkedne, annak komoly egészségügyi kockázatokkal kell számolnia.

Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong

A hawaii parti őrség biztonsági zónát húzott a lávafolyam és az óceán találkozási pontja köré. Az intézkedés értelmében a láva óceánba ömlésének helyszínét 300 méteren belül nem szabad megközelíteni. John Bannon, a parti őrség helyettes vezetője leszögezte: aki ezen a körön belülre merészkedik, nem csupán súlyos sérüléseket szerezhet, hanem vakmerősége halállal is járhat.

Óvatosságra és gázmaszkok használatára intették a tűzhányóhoz viszonylag közel élő helybélieket is. A vulkán ugyanis megháromszorozta kén-dioxid-kibocsátását.

Fotó: MTI/EPA/USGS

A Kilauea ezen a hétvégén kétszer is földrengéssel járó nagy kitörést produkált. A geológusok az első alkalommal 4,9-es, másodszorra pedig 5-ös erősségű földrengést mértek. Május 3. óta, amióta a tűzhányó ismét aktív, 2250 kisebb vagy nagyobb földmozgást mértek a Nagy-szigeten és környékén.

Neked ajánljuk
Felveheti velünk a versenyt a rekorddöntésre készülő vulkán? Csökkenti a földi szén-dioxid-kibocsátását az easyJet A kormány elfogadta a Nemzeti víziközmű-közszolgáltatási stratégiát Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam