2019. július 23., Lenke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyszabású kampány indult a veszélyeztetett lepkék megóvásáért Dániában

A lakosság összefogására épülő nagyszabású kampányt indított a veszélyeztetett lepkék megóvása érdekében a Dán Természetvédelmi Társaság.

A Dán Természetvédelmi Társaság magánszemélyeket, vállalatokat, iskolákat és különböző szervezeteket buzdít csatlakozásra. „Rengeteg ember akar segédkezni a lepkék megóvásában” – mondta Simon Leeds Kros projektmenedzser.

A kezdeményezés célja, hogy „lepkebarátabbá” tegyék a dán kerteket és vidéki területeket olyan virágok és növények ültetésével, amelyek vonzzák a rovarokat.

Leeds Kros elmondta: „mostanáig csaknem ezer ember jelentkezett, és terveink szerint hamarosan elérjük a célul kitűzött kétezer főt. Ami igazán remek ebben az egészben, hogy miközben a lepkéken segítenünk, egy sor másik rovarnak is kedvezünk”.

Fotó: Pixabay.com

Hatvan lepkefajból 49-nek csökkent a populációja Dániában 2014 és 2016 között. Az ország őshonos lepkefajainak több mint felét kihalás fenyegeti, vagy már ki is pusztult.
A dániai Aarhusi Egyetem kutatói 77 lepkefajt tanulmányoztak: ebből 11-et kihaltnak, 32-t veszélyeztetettnek nyilvánítottak.

A társaság szerint a negatív tendenciának két fő oka van: egyrészt egyre kevesebb természetes élőhely áll a lepkék rendelkezésére, másrészt a mezőgazdasági szektorban széles körben alkalmaznak rovarirtókat és trágyát.

Neked ajánljuk
Egy kis odafigyeléssel fényesebb lehet a tengeri teknősök jövője A közösségi oldalakon virágzik az illegális állatkereskedelem Nyári estékre... 644 kilométeres hatótávval érkezhet a Cadillac villany-SUV-je Ámulatba ejtő ékszerek számítógép-alkatrészekből
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam