2018. július 18., Frigyes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Női rangerek védik a zimbabwei elefántokat

Cianiddal ölték volna meg az elefántokat azok a vadorzók, akiket a zimbabwei Zambézi-völgyben szolgáló női vadőrcsapat ártalmatlanított. Az egész kontinensen évente 30 ezerre teszik az orvvadászok áldozatává váló ormányosok számát. Természetvédők szerint félő, hogy 50 éven belül a faj teljesen eltűnik a bolygóról.

Soha nagyobb szükség nem volt az elkötelezett és hatékony vadvédelemre. Ilyen a BBC által bemutatott női rangeregység: a tagok felfegyverzettek, katonai kiképzést is kaptak. És nem félnek. A Zambézi-völgy egyik legnagyobb elefántpopulációját vigyázzák. Kiképzőjük, a katonai mesterlövészből lett orvvadászat-ellenes aktivista, Damien Mander szerint a női rangerek nemcsak bátrak, de korrumpálhatatlanok is.

Mit gondoltak róluk a férfiak kezdetben? „Azt mondták, nem tudjuk megcsinálni. Tévedtek – válaszolja egyikük. – Lehetsz falumbeli, lehetsz akár a rokonom is. Ha bántod az állataimat, elkaplak”.

Neked ajánljuk
35 év után először tűnt fel egy veszélyeztetett kisemlős Ausztráliában A felmelegedés miatt csökken a hím teknősök száma A hivalkodó krokodil most kicsit háttérbe húzódik A klímaváltozás a királypingvint is fenyegeti A nagymacskák védelmére hívják fel a figyelmet a vadvilág világnapján
Tovább a forrásra: atlatszo.hu
Vissza
Hírfolyam