2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyáron minden élőlény szomjazik, segítsünk!

A belvárosban különösen, de valójában mindenhol nagyon fontos, hogy az állatokat, a rovaroktól a békákon, gyíkokon és madarakon át az emlősökig, segítsük ivóvízhez jutni – figyelmeztet a nepszava.hu.

A madarak többségének naponta akár többször kell szomját oltania, és akár fürdenie is, ami az egyre szárazabb nyarakon és hómentes teleken mind nagyobb kihívást jelent számukra.

Ráadásul nemcsak a szárnyasok, hanem mindenféle élőlény: kutyák, macskák, kis emlősök, például a sün, de a rovarok is szomjazhatnak. Ezért itatók működtetése egész évben minden állatbarát, vagy mondjuk úgy: emberséges ember számára fontos feladat.

Nyári kánikulában a nyílt, napsütötte itató és környezete akkor igazán vonzó a madarak számára, ha a közvetlen közelében árnyékot adó növényzet vagy kerti bútorok is vannak.

Az itatás nemcsak madárvédelmi tevékenység, de a madarak gyors odaszoktatásának legjobb módszere is. Ennek legfontosabb oka, hogy az itatókhoz mindig több madár jár, mint ahány a közelben költ. Különösen a nyári kánikulában gyakori jelenség, hogy akár kilométernyi távolságokról is érkeznek madarak a vízzel feltöltött itatóhoz. Amennyiben egész évben itatunk, a madarak állandó vendégeink lesznek.

Figyelem! Nem minden megoldás jó!

Minden olyan nyitott eszköz: hordók, esővízgyűjtők, az udvaron hagyott vödör, nyitott emésztő, meredek, csúszós oldalfalú és 10 cm-nél mélyebb kerti tó is potenciális madárcsapdaként működik.

A szomjas madarakat ugyanis mágnesként vonzza a víz csillogása, és miközben inni vagy fürdeni próbálnak, belecsúszhatnak a tartályba, ahonnan a pillanatok alatt átvizesedő, elnehezülő tollazattal nem tudnak kimenekülni, és megfulladnak.

A félig vízzel töltött, ráadásul talajba süllyesztett műanyag láda nemcsak a kis és közepes méretű madarak és emlősök (például a sün), de részben vízi állatnak számító varangyok és ásóbékák számára is halálos veszélyt jelent, mert nem tudnak kijutni belőle.

Itatási kisokos

  • A kisebb madarak számára veszélyt jelent a mély, vízzel telt hordó, konténer; meredek falú kerti tó
  • A talajszint fölé helyezett itatóknál, különösen az ablakitatók esetében, figyeljünk a biztonságos rögzítésre a feldőlés, leesés elkerülése érdekében.
  • Még a nem túl mély itatók vizébe is érdemes beletenni egy kinyúló ágat, nagyobb, lejtős oldalú követ, ahol a madarak kényelmesen és biztonságosan tudnak állni, és szabályozni tudják fürdéskor a vízmélységet.
  • Az itatók vizét rendszeresen, általában naponta cseréljük frissre, illetve pótoljuk az elpárolgott vizet. Télen naponta legalább egyszer el kell távolítani a jeget, és hideg csapvízzel kell feltölteni az itatót.
  • Nyáron hetente-kéthetente érdemes kitisztítani, algátlanítani az itatót.
Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Egy angol fesztivál résztvevőinek drogtartalmú vizeletei már a halakat is károsítják A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam