2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyáron minden élőlény szomjazik, segítsünk!

A belvárosban különösen, de valójában mindenhol nagyon fontos, hogy az állatokat, a rovaroktól a békákon, gyíkokon és madarakon át az emlősökig, segítsük ivóvízhez jutni – figyelmeztet a nepszava.hu.

A madarak többségének naponta akár többször kell szomját oltania, és akár fürdenie is, ami az egyre szárazabb nyarakon és hómentes teleken mind nagyobb kihívást jelent számukra.

Ráadásul nemcsak a szárnyasok, hanem mindenféle élőlény: kutyák, macskák, kis emlősök, például a sün, de a rovarok is szomjazhatnak. Ezért itatók működtetése egész évben minden állatbarát, vagy mondjuk úgy: emberséges ember számára fontos feladat.

Nyári kánikulában a nyílt, napsütötte itató és környezete akkor igazán vonzó a madarak számára, ha a közvetlen közelében árnyékot adó növényzet vagy kerti bútorok is vannak.

Az itatás nemcsak madárvédelmi tevékenység, de a madarak gyors odaszoktatásának legjobb módszere is. Ennek legfontosabb oka, hogy az itatókhoz mindig több madár jár, mint ahány a közelben költ. Különösen a nyári kánikulában gyakori jelenség, hogy akár kilométernyi távolságokról is érkeznek madarak a vízzel feltöltött itatóhoz. Amennyiben egész évben itatunk, a madarak állandó vendégeink lesznek.

Figyelem! Nem minden megoldás jó!

Minden olyan nyitott eszköz: hordók, esővízgyűjtők, az udvaron hagyott vödör, nyitott emésztő, meredek, csúszós oldalfalú és 10 cm-nél mélyebb kerti tó is potenciális madárcsapdaként működik.

A szomjas madarakat ugyanis mágnesként vonzza a víz csillogása, és miközben inni vagy fürdeni próbálnak, belecsúszhatnak a tartályba, ahonnan a pillanatok alatt átvizesedő, elnehezülő tollazattal nem tudnak kimenekülni, és megfulladnak.

A félig vízzel töltött, ráadásul talajba süllyesztett műanyag láda nemcsak a kis és közepes méretű madarak és emlősök (például a sün), de részben vízi állatnak számító varangyok és ásóbékák számára is halálos veszélyt jelent, mert nem tudnak kijutni belőle.

Itatási kisokos

  • A kisebb madarak számára veszélyt jelent a mély, vízzel telt hordó, konténer; meredek falú kerti tó
  • A talajszint fölé helyezett itatóknál, különösen az ablakitatók esetében, figyeljünk a biztonságos rögzítésre a feldőlés, leesés elkerülése érdekében.
  • Még a nem túl mély itatók vizébe is érdemes beletenni egy kinyúló ágat, nagyobb, lejtős oldalú követ, ahol a madarak kényelmesen és biztonságosan tudnak állni, és szabályozni tudják fürdéskor a vízmélységet.
  • Az itatók vizét rendszeresen, általában naponta cseréljük frissre, illetve pótoljuk az elpárolgott vizet. Télen naponta legalább egyszer el kell távolítani a jeget, és hideg csapvízzel kell feltölteni az itatót.
  • Nyáron hetente-kéthetente érdemes kitisztítani, algátlanítani az itatót.
Neked ajánljuk
Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet Apró levelekből sarjadzó művészi álmok Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Ingyen táborozhatnak a mentősök gyerekei
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam