2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberiség az elmúlt negyed évszázadban a sokféleség fennmaradásáért is sokat tett

Kedden, május 22-én ünnepelte a világ a Biológiai Sokféleség Egyezmény elfogadásának 25 éves évfordulóját. A biodiverzitás napján az ecowatch.com összegyűjtötte, milyen fontos lépéseket tett az emberiség az elmúlt negyed évszázadban a biológiai sokféleség megőrzéséért.

A tudósok egyre több területen ismerik fel, milyen fontos szerepet játszik a faji sokféleség a földi élet fenntartásában. AZ IPBES (Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatás Kormányközi Platform) márciusban publikált jelentésében a bolygónkat és az ember fennmaradását a klímaváltozással azonos mértékben fenyegető veszélyként hivatkozik a faji sokféleség csökkenésére.

Mindez bőségesen megmagyarázza, az ENSZ miért döntött úgy, hogy külön világnapot szentel a biodiverzitás ünneplésének. 25 évvel ezelőtt 196 ország részvételével az első és legfontosabb egyezmény, hogy a biológiai sokféleség megóvása, fenntartható hasznosítása és a hasznosításból eredő javak igazságos elosztása megvalósuljon.

Szigorúan a szójával szemben

Az Amazon őserdei rejtik a Földön élő állatfajok csaknem 10%-át. Ezért is volt hatalmas a jelentősége annak, amikor a növekvő szójatermesztés nyomán felerősödő erdőirtás megfékezésére szójafelvásárlási moratórium lépett életbe: a Brazíliából érkező szóját feldolgozó nagyvállalatok 90%-a csatlakozott a kezdeményezéshez, és utasította el az újonnan feltört vagy az őslakosoktól elkobzott területeken, illetve rabszolgamunkával előállított szója átvételét.

Az óceánokra is figyelnünk kell

Az ENSZ jelentése szerint 2100-ra akár a tengeri élővilág mintegy felét fenyegeti a kihalás veszélye, ennek ellenére jelenleg csak az óceánok területének mintegy 1%-a áll védelem alatt. Az egyik legnagyobb ilyen területet 2014-ben az USA nyilvánította védettnek. A Csendes-óceánban található rezervátum mérete meghaladja az összes  amerikai nemzeti park együttes nagyságát, számos tengeri madárnak, cápa- és korallfajnak és őt különösen veszélyeztetett tengeri teknős fajnak biztosít védelmet.

Keményen a méhek érdekében

Az egyik legfontosabb fejleményre alig egy hónapja került sor: az Európai Unió a 2013 óta fennálló részleges tiltás után most a neonikotinoidok kültéri alkalmazásának teljes körű betiltásáról döntött. A döntést az egyre növekvő tudományos konszenzus indokolta, amely szerint ezek a növényvédő szerek veszélyt jelentettek a rovarokra, így a beporzás révén a teljes tápláléklánc fennmaradásában kulcsszerepet betöltő méhekre is.

magyar madaras siker

Az Európai Unióban az élőhelyek védelmét és a biológiai sokféleség megőrzését célozza a „Natura 2000” védelem alatt álló területek kijelölése és gondozása. Az egész Európára kiterjedő Natura 2000 hálózat 27 ezer 500 védett helyszínből áll, melyek együttvéve az EU szárazföldi területeinek 18 százalékát, tengeri területeinek pedig 7 százalékát teszik ki.

Fotó: MME – Magyar Madártani Egyesület/facebook.com

A természet védelmét a fenntartható földhasználattal és gazdasági tevékenységgel ötvöző kezdeményezés célja Európa természeti örökségének védelme és megerősítése, biztosítva a legértékesebb és legveszélyeztetettebb európai fajok hosszú távú túlélését. 2018-ban egy magyar projekt nyerte el a Natura 2000 Díjat:  a BirdLife Hungary által szervezett, a parlagi sasokat érintő mérgezések ügyében létrejött partnerség résztvevői húsz magyarországi Natura 2000 területen és azok közelében lévő élőhelyeken szerveztek akciókat a jogellenes tevékenységek nyomon követése és megelőzése érdekében.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak
Tovább a forrásra: ecowatch.org
Vissza
Hírfolyam