2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mediterrán növény a magyar flórában – a bojtorjánhere

Ritka esemény, amikor egy évtizedek óta kipusztultnak hitt faj kerül elő Magyarországról. Ilyen eset történt 2017 májusában, amikor egy mediterrán ritkaság bukkant fel Csongrád megye keleti részén, Eperjes falu határában.

A mediterrán növények rendkívül ritkák Magyarországon, alig néhány faj tartozik ebbe a körbe. Többnyire a Dunántúl déli kitettségű, meleg és száraz sziklagyepjeiben tűnnek fel. Ezért is meglepő egy ilyen növény előkerülése a Tiszántúlról.

A bojtorjánhere (Trifolium lappaceum) elterjedése a Földközi-tenger európai és afrikai partvidékén húzódik, keleten pedig egészen Belső-Ázsiáig ismertek előfordulásai. Az utóbbi évtizedekben Nyugat-Európa és Észak-Amerika tájaira is behurcolták.

A bojtorjánhere – könnyen felismerhető a megnyúlt, szőrös csészecimpáiról, ezért virágzata a közönséges bojtorjánéra emlékeztet Fotó: Jakab Gusztáv/afoldgomb.hu

Magyarországról egyetlen régi előfordulását ismertük, Újvárosi Miklós gyűjtötte 1950 augusztusában Hódmezővásárhely határában. Sajnos nem jegyezték fel a pontos helyszínt, ami reménytelenné tette a faj felkutatását. A bizonytalanság miatt a régebbi növényhatározókban nem is szerepel a növény, vagy csak átmenetileg megtelepedett fajként említik.

Előkerülése azért is meglepő, mivel több száz kilométeres távolságban nem ismert egyetlen előfordulása sem. Az sem világos, hogyan és mikor hurcolták be az országba, hiszen egy utaktól és településektől távol eső, eldugott, szikes pusztában leltek rá.

A növény több száz töves állománya egy száraz, erősen legeltetett és taposott, ecsetpázsitos, sziki réten él, más herefajokkal együtt.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: afoldgomb.hu
Vissza
Hírfolyam