2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rákot okozhat a vadállatoknak az emberi tevékenység

Az Arizonai Állami Egyetem új kutatása szerint az emberi aktivitás hatására átalakuló környezet jelentősen növelheti a daganat kialakulásának kockázatát a vadállatoknál – számolt be a 24.hu.

A Nature Ecology & Evolution folyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberiség számos módon képes növelni a vadvilágban a rák kialakulásának esélyét – írja az IFLScience.

Az atombalesetekből származó szivárgás, a genetikai sokféleség csökkenése, a táplálékforrások megváltozása, illetve a különböző környezeti szennyeződések mind veszélyt jelentenek az élővilágra.

A kutatók minden vizsgált fajnál azonosították a rákot. Az emberi tevékenység bizonyítottan nagymértékben befolyásolja a rák arányát az embereknél – nyilatkozta Mathieu Giraudeau, az új tanulmány vezető szerzője. A szakértő hozzátette, az ember hasonló módon befolyással lehet a természetes és a mesterséges környezetek lakóinak egészségére.

A korábbi vizsgálatok alapján a csernobili atomkatasztrófa után az erőmű környékén a daganatok igen gyakorivá váltak a madaraknál. Az új tanulmány szerzői szerint más atombalesetek helyszíneinél, például Fukusimánál, eddig feltehetően alulbecsülték a katasztrófa mértékét.

A daganatok kialakulásának kockázatát a genetikai sokféleség sérülése tovább növelheti. A kisebb populációkban például a beltenyészet hatására nagyobb eséllyel jelenhet meg a betegség.

Fontos faktor emellett a táplálkozás megváltozása is. Ahogy a vidéki és a városi környezet egyre inkább összeolvad, egyre több állat találkozik az emberek által fogyasztott ételekkel. Ezek a táplálékok azonban nem minden esetben megfelelőek az élőlények számára.

Neked ajánljuk
A színpompás tojások a madárvilágban sem ismeretlenek Egy kutató megfejtette a partra sodródó medúzák titkát A természet vigaszt ad a járvány idején – a szeméttel borított táj ugyanakkor meglehetősen vigasztalan látvány Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam