2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Állandó farkaspopuláció él már Magyarországon

Hazánkban már kihalt emblematikus állatfajok magányos példányai kóborolnak át időről időre Magyarország területére. Bár megfordult már nálunk medve, hiúz és farkas is, e ritka ragadozók ittlétét leginkább csak kameracsapdák rögzítik – a magyaridok.hu-nak Patkó László, a WWF Magyarország programvezetője nyilatkozott.

Időnként áttévednek hazánkba olyan állatfajok kósza példányai a szomszédos országokból, amelyek Magyarország területén már kihaltak, vagy jelenlétüket hosszú ideje nem észlelték.

Bár ezen állatok megjelenését leginkább kameracsapdák rögzítik, a természetjárók útját időnként mégis keresztezheti egy-egy jellemzően nagyobb testű ragadozó, emellett anyagi károkat is okozhatnak, ha az érintett területeken élők és gazdálkodók nem készülnek fel a megjelenésükre.

A visszatelepülő ragadozók fokozottan védettek, elejtésük orvvadászatnak minősül, és akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető Fotó: MTI/Aggteleki Nemzeti Park

A WWF Magyarország tavaly év végén indította el az EuroLargeCarnivores (Európa Nagyragadozói) elnevezésű programját, amelyben 16 tagország vesz részt, pont azért, mert ezek a vadfajok úgymond nem tisztelik az államhatárokat – közölte a magyaridok.hu-val Patkó László, a természetvédelmi szervezet nagyragadozó-programjának vezetője. Mint mondta,

a hiúznak, a farkasnak és a medvének összesen 30-35 populációja van Európában, és ezen állományok 80-90 százaléka a határokon is átnyúlik.

Ahhoz, hogy ezeket védeni lehessen, vagy fenntartható módon tudjunk velük gazdálkodni – ezek ugyanis néhány országban vadászható állatok –, nemzetközi együttműködésre van szükség – fogalmazott a szakember, hozzátéve: a legnagyobb hangsúlyt arra helyezik, hogy a társadalom különböző csoportjainak átadják a nagyragadozókkal való együttélés példáit.

„Azt vizsgáljuk, hogy állattartók, vadászok hogyan tudnak védekezni a potenciális kár ellen, vagy hogyan lehet érzékenyíteni az embereket arra, hogy együtt éljenek ezekkel az ökoszisztéma szempontjából fontos állatokkal, valamint hogy a túrázók miért ne féljenek a magyar viszonyok között gyakorlatilag veszélytelen nagyragadozóktól.”

Ez a kép (még) nem Magyarországon készült... Fotó: Ferenc Dénes/Wikimedia Commons

A szakember elmondása szerint medvéből időnként a vadászok kameracsapdái rögzítenek egy-egy kósza példányt, ám a kevés átkóborló egyed általában hamarosan vissza is megy, szaporodó állományuk Magyarországon nem ismert. – Hiúzból sem találtak még szaporulatot, magányos, rejtőzködő állatról van szó, sokkal nehezebb észrevenni a nyomait, életjeleit, mint például a falkában élő farkasokéit.

Utóbbiaknak stabil szaporodó állományai élnek Aggteleken és a Bükkben is. A kölyökállatokat kameracsapdás felvételek is rögzítették.

A programvezető elmondta: legvalószínűbb, hogy Szlovákia területéről érkeznek farkasok, ezt támasztja alá, hogy a legstabilabban az Északi-középhegységben vannak jelen. Ez a folyamat tehát egy természetes visszatelepülés, amely a hatékony természetvédelmi, erdészeti és vadgazdálkodási munka közös gyümölcse.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam