2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Invazív laposférgek miatt aggódnak a francia biológusok

A biológusok már egy ideje tisztában vannak azzal, hogy egyes, éti csigákkal táplálkozó férgek eljutottak Franciaországba is, azt ugyanakkor senki sem sejtette, hogy az ország déli területein már a pörölyfejű laposférgek is jelen vannak.

termetes Potyautasok

Amikor Jean-Lou Justine megkapta az első fotót az óriási, lapátfejű féregről, a biológusnak szó szerint elállt a lélegzete. A pörölyfejű laposféreg valóban nagyra nőhet, a 33 centimétert is elérheti,

ám a legmeglepőbb mégis az, hogy szokásos élőhelye nem az európai kertekben, hanem Ázsiában van.

A kutató kezdetben azt gyanította, beállított felvételekről van szó – azonban hamarosan világossá vált, szó sincs átverésről, ezek a fajok észrevétlenül érkeztek a globális kereskedelem révén Európába, és telepedtek meg a francia nagyvárosokban.

Fotó: Pierre Gros/CC-BY 4.0

Nincs ellenségük

A megfigyelések jelentős részét Dél-Franciaországban tették. Ez a kutatók szerint azzal magyarázható, hogy az ország ezen területein a nyarak csapadékosak, a telek pedig enyhék: így  az invazív férgek a földbe bújva át tudják vészelni a zordabb időszakot.

A pörölyfejű laposférgek a talajban élnek, és ott is vadásznak zsákmányaikra. Egy igen erős idegméreggel, tetrodotoxinnal bénítják le az áldozatot.

Mivel a faj tagjai fizikailag nem tudnak védekezni a ragadozók ellen, olyan testfolyadék van bennük, amitől ízük borzalmassá válik, így a természetes ellenségek elkerülik a kellemetlen zamatú csúszómászókat.

A gilisztákért aggódhatunk

Fotó: Pierre Gros/CC-BY 4.0

A legtöbb laposféreg indirekt módon okoz károkat az embereknek. Kimutatták például, hogy az új-zélandi laposférgek annyira elszaporodtak Írországban és Skóciában, hogy óriási pusztítást vittek véghez a földigiliszta-állományban. 

Mivel a termőtalaj kialakításában a gyűrűsféregnek óriási szerepe van, a kártétel a megművelhető földterületek csökkenéséhez vezetett.

Neked ajánljuk
Mit tegyünk, ha rókákkal találkozunk Budapesten? Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat A fintechszektor felhasználóin keresztül száll be egy fenntarthatóbb gazdaság felépítésébe Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam