2019. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Purhabot nyomtak a gyurgyalagok fészkeibe

A gyurgyalag fokozottan védett madárfaj. Elpusztításuk vagy a fészkelőhelyük súlyos károsítása is bűncselekmény. A szakember tippel is szolgált a madarakkal való konfliktusok elkerülésére.

Lakossági bejelentésre vonultak a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei szerdán Győr-Ménfőcsanakra, ahol egy löszfalban többtucatnyi lyukba purhabot fújtak ismeretlenek – az ott fészkelő gyurgyalagok üregeibe.

Kívülről összesen 34 kézzel betapasztott üreget és 33 purhabbal „kifújtat” számláltak meg, de később kiderült, sok helyen a kézzel betapasztott lyukak mögött is ilyen töltőanyagot nyomtak az üregbe. A szakemberek értesítették a rendőrséget, akik helyszíneltek a családi házas övezet végén lévő dombtetőn. A madarak elpusztítása vagy a fészkelőhelyük súlyos károsítása is bűncselekmény.

Reménytelen körözés a betömött lyukak mellett Fotó: H. Baranyai Edina/kisalfold.hu

Bár ebben az esetben nem erről volt szó, Váczi Miklós fontosnak tartotta hangsúlyozni:

„Szeretnénk mindenkinek felhívni a figyelmét, aki építkezik: a földmunkák során nap végén ponyvahálóval takarják le az érintett részeket, mert a fecskék és a gyurgyalagok másnapra könnyen fészkeket találhatnak ott. Ekkor viszont fel kell függeszteni a munkát.”

Neked ajánljuk
Az európai fafajok fele veszélyeztetett Minden negyedik emlősfaj kihalhat Nagy-Britanniában Varázslatos vízfestményeken kelnek életre az óceánok fenséges lakói Hamarosan babot is termeszthetünk a Holdon és a Marson Magyarország is részt vesz az amazóniai esőerdők védelmében
Tovább a forrásra: kisalfold.hu
Vissza
Hírfolyam