2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kerítéssel védik az őshonos állatokat a vadon élő macskáktól Ausztráliában

Kerítéssel védi egy észak-ausztráliai természetvédelmi terület őshonos állatait az egyre nagyobb gondot okozó vadon élő macskák ellen egy helyi vadvédelmi csoport.

A 94 négyzet-kilométernyi védett terület körül 44 kilométernyi kerítést húzott fel az Australian Wildlife Conservancy (AWC), és több mint 60 elvadult macskát el is távolítottak a veszélyeztetett állatfajok védelmében.

Az intézkedésekkel a Newhaven Wildlife Sanctuary a világ legnagyobb macskamentes természetvédelmi területévé vált.

A kutatások szerint a vadon élő macskák évente mintegy 73 ezer őshonos kisemlőst, hüllőt és madarat pusztítanak el a térségben.

Hatalmas kerítés az apró jószágok érdekében Fotó: www.australianwildlife.org

A 231 évvel ezelőtt, az első hajóflottával Ausztráliába érkező macskák miatt pusztult ki 20 őshonos erszényes állat a kontinensen.

A természetvédők a macskamentes területre 11 veszélyeztetett erszényest – köztük erszényesnyulakat, erszényeshangyászokat, arany bandikutokat, Geoffroy-erszényesnyesteket, feketelábú szirtikengurukat – telepítenek be.

Az intézkedés egyik nyertese, egy bolyhos nyúlkenguru, más néven mala Fotó: www.australianwildlife.org

Az AWC tervei szerint tíz év alatt 2400-ról 18 ezerre nőhet a területen a bolyhos nyúlkenguru (Lagorchestes hirsutus) populációja.

A csoport szóvivője elmondta: már sok mindent kipróbáltak, csalikat, csapdákat, még a géntechnológiát is, de eddig nem sikerült a hatékony védekezés az elvadult macskákkal szemben. A kerítéssel védett területek tehát nagyon fontosak. 

Neked ajánljuk
Az űrből térképezték fel az antarktiszi algavirágzást (videóval) Éljen a biológiai sokféleség! Új magyar természetfilm: Kalandjaim a parányok világában (filmelőzetes) Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam