2019. november 15., Albert, Lipót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Százhuszonnégy új fajt találtak a világ egyik legérintetlenebb helyén

Befejeződött a világ egyik emberi beavatkozástól legkevésbé érintett térségének, a bolíviai Madidi Nemzeti Parknak a két és fél éven át tartó tudományos felmérése: a szakemberek 124 új, eddig ismeretlen növény- és állatfajra bukkantak a latin-amerikai ország északnyugati részén elterülő természetvédelmi térségben.

A New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society (WCS) bolíviai tudóscsoportja 30 hónap alatt a nemzeti park valamennyi ökoszisztémáját felmérte az amazonasi esőerdőktől az Andok 6044 méter magas Chaupi Orco hegycsúcsának gleccservidékéig. Az 1,89 millió hektáros nemzeti park 15 térségében végeztek részletes felmérést – adta hírül a WCS honlapja nyomán az origo.hu.

A nemzeti parkban élő eddig ismert fajokon kívül a tudóscsoport 1382 fajt és alfajt azonosított a térségben, köztük 100 emlős-, 41 madár-, 27 hüllő-, 25 kétéltű-, 138 hal-, 611 lepke- és 440 növényfajt, amelyek közül több mint 200 bolíviai létezéséről eddig nem tudtak a szakemberek.

Madidi Nemzeti Park, Bolívia Fotó: Michael Kessler/Wikimedia Commons

A kutatók rábukkantak 124, a tudomány előtt eddig ismeretlen fajra, amelyek közül
84 növény-, öt lepke-, 19 hal-, 8 kétéltű-, négy hüllő- és négy emlősfaj, valamint 8 új pillangófajra, illetve alfajra.

A kutatócsoport most a fajok tudományos leírásán dolgozik, hogy új fajként azonosíthassák őket. A térség élővilágának azonosításával, az új fajok felfedezésével a Madidi Nemzeti Park válhat a világ biológiailag legsokszínűbb természetvédelmi területévé.

Neked ajánljuk
Fény derült rá, hogyan rontjuk az éjszakai állatok életkörülményeit A cetcápák szájában élő rákfajt fedeztek fel kutatók Mintha elpusztított fák kísértetei között járnánk Az alma a nyerő Vízhiány és tömeges migráció
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam