2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kritikus szintre csökkent a balkáni hiúz populációja

Jelentősen csökkent a balkáni hiúz (Lynx lynx balcanicus) populációja az elmúlt években, számuk mostanra olyan kritikus pontot ért el, ami az állat létezését fenyegeti – közölte Elvana Ramaj, az albán környezetvédelmi minisztérium biológiai sokféleségért felelős illetékese.

Hiú ábránd találkozni vele...

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) már 2015-ben kihalással veszélyeztetett fajnak nyilvánította az eurázsiai hiúz ezen alfaját, becslései szerint ma már csak mintegy 40 egyed él Albániában és a szomszédos Macedóniában.

Az 1970-es években a térségben mintegy 280 egyed élt, de a polgárháborúk, élőhelyük megsemmisítése és a vadorzás mind hozzájárult a populáció drámai csökkenéséhez.
„A balkáni hiúz a legveszélyeztetettebb hiúz a földön” – hangoztatta Dime Melovski, a Macedón Ökológiai Társaság (SEM) illetékese.

A populáció jelenleg Albániára és Macedóniára korlátozódik, két-három egyedet láttak koszovói erdőkben is. A szakember valószínűtlennek tartja, hogy Montenegróban vagy Görögországban élne vadon balkáni hiúz.

Balkáni hiúz Fotó: www.catsg.org

Kis chipekkel a nagymacskákért

2006 óta a térségben egyre több erőfeszítést tesznek arra, hogy elejét vegyék az alfaj kihalásának. Albánia, Macedónia, Koszovó és Montenegró is csatlakozott ahhoz a programhoz, amelynek célja a balkáni hiúz számára létrehozott védett térségek kiterjesztése, a lakosság, különösen a gyermekek megismertetése a fajmegőrzés programjával, az erdőirtás korlátozása és a vadorzás elleni harc.

Márciusban az IUCN és az európai vadvilág megőrzéséről létrejött berni egyezmény magasabb szintre emelte a balkáni hiúz védettségének szintjét. A szakemberek jeladókkal próbálják nyomon követni a populáció állapotát.

Legutóbb márciusban fogtak be albán kutatók egy állatot Munella térségében, hogy jeladóval szereljék fel. A múlt év februárjában jeladóval ellátott nőstényről macedón biológusok megállapították, hogy idén tavasszal kölyköt hozott világra.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam