2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Öt halálközeli élménye is volt a Nagy-korallzátonynak

Az elmúlt harmincezer évben már ötször csaknem elpusztult az ausztrál Nagy-korallzátony az éghajlattal összefüggő környezeti változások miatt. Bár a zátonynak eddig mindig sikerült regenerálódnia, a kutatók szerint nem biztos, hogy a koralltelep a mostani hanyatlását is túlélheti.

Nem először él meg nehéz időket

Az Ausztrália keleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátonyt az elmúlt években a korallevő töviskoronás tengericsillagok (Acanthaster planci) inváziója, az üledékképződés, a vízminőség romlása, az óceánvíz savasodása és a tömeges korallfehéredés is sújtotta.

Töviskoronás tengericsillagok korallok falatozása közben Fotó: SLUCAS75/Wikimedia Commons

A zátony helyzetét vizsgáló legfrissebb tanulmányt ausztrál kutatók készítették. A tanulmány a Nature Geoscience-ben jelent meg.

A szerzők elsőként rekonstruálták a zátony evolúcióját az elmúlt harmincezer évben bekövetkezett jelentős és pusztító környezeti változások fényében.

A tanulmány szerint a koralltelep az eddig véltnél sokkal ellenállóbb az olyan jelentős környezeti változásokkal szemben, mint a tengerszint emelkedése és a vízhőmérséklet változása.

Színpompás korallok a Nagy-korallzátonynál, 2010-es felvétel Fotó: Kyle Taylor/flickr.com

Most azonban csőstül jön a baj

A Sydney-i Egyetem munkatársa, a kutatást vezető Jody Webster szerint azonban továbbra is nyitott kérdés, hogy a zátony ellenálló képessége elegendő lesz-e a jelenlegi korallpusztulás túléléséhez.

Az eredmények szerint a zátonyt öt pusztító esemény is sújtotta a vizsgált intervallumban, de idővel mindig sikerült regenerálódnia, részben amiatt, hogy évente 0,2-1,5 métert tud vándorolni a tengerfenéken. A kutatók szerint azonban

nem valószínű, hogy a zátony képes lesz túlélni a vízfelszín hőmérsékletének emelkedését, a koralltakaró csökkenését, a tömeges korallfehéredéseket, a vízminőség romlását és az emberi tevékenység miatt az óceánba kerülő üledék pusztító hatásait.

Korábbi tanulmányok szerint a múltban mindössze néhány Celsius-fokot emelkedett a vízfelszín hőmérséklete tízezer év leforgása alatt. A mai előrejelzések nagyjából 0,7 Celsius-fokos emelkedést mutatnak egy évszázadra vonatkozóan.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Egy angol fesztivál résztvevőinek drogtartalmú vizeletei már a halakat is károsítják A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam