2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világon elsőként egy lengyel állatkertben sikerült szaporítani a medvekuszkuszt

A világon először született fogságban medvekuszkusz egy lengyel állatkertben. A wroclawi állatkert keddi közlése szerint a nőstény erszényes állat erszényében márciusban észleltek először mozgást és vették észre a kicsit. 

A kis medvekuszkusz (Ailurops ursinus) többnyire az erszényben marad, időnként azonban elindul felfedezni a környezetét is.

Joanna Kij, az állatkert munkatársa elmondta, hogy az anyaállat remekül gondoskodik utódjáról, a kis család számára különálló helyet biztosítottak az intézmény területén.
Az egyelőre névtelen kisállat szülei három éve érkeztek a wroclavi állatkertbe.

A fák levelével táplálkozó medvekuszkuszok az indonéz szigetvilághoz tartozó Celebeszen élnek, a fák felső lombkoronájában. Karmaik segítségével kapaszkodnak a törzsön, hosszú farkuk segítségével hintáznak ágról ágra.

Medvekuszkusz egy indonéziai állatkertben Fotó: Sakurai Midori/WikimediaCommons

A fajról viszonylag keveset tudni, pontos számokkal nem rendelkeznek a populációról, a szakértők azt azonban biztosan tudják, hogy számuk fokozatosan csökken.

Hogy megmentsék a szürke-fekete szőrmés fajt, a világ négy állatkertjében 13 példányt nevelnek, ezek azonban eddig nem szaporodtak. A medvekuszkuszokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája a sebezhető fajok közé sorolja. Létezésüket a fakitermelés és a vadászat veszélyezteti.

Neked ajánljuk
Elmúlás – a természettel összhangban Állatkertek nélkül már nem létezne az európai bölény a szabad természetben A brazil kongresszus az őslakosok és a természet mellett foglalt állást Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam