2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még kegyetlenebb volt a 2017-es hurrikánszezon, mint eddig gondoltuk

A hivatalosan közölt számoknál sokkal több áldozata volt a hatalmas pusztítást okozó tavaly szeptemberi hurrikánnak Puerto Ricóban – állapította meg egy kedden nyilvánosságra hozott amerikai kutatási jelentés.

A módszeres meteorológiai megfigyelések kezdete óta a 2018-as hurrikánszezon volt az egyik legkegyetlenebb a karibi térségben és az Egyesült Államok déli részén, a Maria hurrikán pedig egyenesen az elmúlt 90 év legnagyobb pusztítását okozta Puerto Ricóban.

A Maria nevű hurrikán a MODIS műhöldfelvételén 2017. szeptember 19-én Fotó: Antti Lipponen/flickr.com

Az USA-hoz tartozó szigetre szeptember 20-án csapott le a trópusi vihar, teljes válsághelyzetet és 90 milliárd dolláros kárt okozva. A hivatalos szövetségi vizsgálatok lezárását követően csak 64, a hurrikánhoz köthető halálesetet ismertek el a hatóságok, az alacsony számot azonban a kezdetektől fogva kétségbe vonták a helyiek és a szakértők is.

A Harvard most nyilvánosságra hozott elemzése sokkoló következtetésre jut: az eredmények szerint legalább 4645-en vesztették életüket a természeti katasztrófában.

A Puerto Rico-i honvédség polgárőrei a romokon küzdenek egy víztisztító berendezés felállításával Fotó: The National Guard/flickr.com

A kalkuláció a sziget tavalyi halálozási rátájából indul ki: ez a szám sokáig nem volt ismert, miután a katasztrófát követően a helyi hatóságok egyszerűen nem hozták nyilvánosságra a kritikus adatot.

Tavaly szeptember után a mortalitás 62 százalékkal volt magasabb az előző év hasonló időszakánál – ez azt jelenti, hogy közel 5 ezerrel többen haltak meg.

A növekedésre nincs más észszerű magyarázat, mint a hurrikán és az amiatt fellépő tartós válsághelyzet. A friss Harvard-jelentést éppen az idei hurrikánszezon kezdetére időzítve hozták nyilvánosságra; a kutatók a jobb ellátás és adatközlés kialakításra is javaslatot tettek.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam