2018. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Medvejárás Magyarországon

Pétervására után Füzesabonyban is felbukkant egy medve – bár a gyors mozgású állat valószínűleg már messze jár, ideje megbarátkoznunk a gondolattal: medvével az északi erdőségeinkben is összefuthatunk.

„A Börzsönytől a Mátrán át a Tarna-vidékig, de akár a Bükkben is lehet számítani a medve felbukkanására” – reagált a hírekre Lantos István, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakembere, hozzátéve: a nagy területigényű állat egy éjszaka alatt hatalmas távolságokat képes megtenni.

Bakó Csaba, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vadászati szakügyintézője kiemelte: a párzási időszakban, mely ezekre a hetekre-hónapokra esik, az állatok a szokottnál is nagyobb területet barangolnak be – így több eséllyel bukkanhatnak fel a lakott területek közelében.

A Szlovákia számos hegyvidékén elterjedt és gyarapodó faj az utóbbi időkben egyre újabb területeket foglal el, tekintet nélkül az ember szabta határokra – így növekedhet évről évre a magyarországi medveészlelések száma.

Jóllehet, Erdély egyes vidékein jellemzővé vált, hogy a medvék az ember környezetében kutatnak táplálék után, ám a Szlovákiából hozzánk tévedő egyedekre ez egyáltalán nem igaz.

Fotó: Ing.Mgr.Jozef Kotulič/Wikimedia Commons

A szakirodalom leszögezi, hogy a faj példányai nem tekintenek zsákmányként az emberre, és ha tehetik, messze elkerülik az erdőjárókat.

Ha az erdőben medvével találkozunk, fontos, hogy igyekezzünk feltűnés nélkül távozni. Ha mégis észrevesz, akkor se meneküljünk, hangoskodjunk – csendesen hátrálva hagyjuk el a területet. Ha a medve utolér, magzatpózban, fejünket és nyakunkat takarva maradjunk mozdulatlanok.

Tovább a forrásra: heol.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „A kínzás nem kultúra” – Több ezren tüntettek Madridban „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Madarak és a víz” fotóverseny