2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kegyetlen eszközökkel az orrszarvúak érdekében

Az orrszarvúk tekintélyparancsoló páros fegyverét, amely több millió éven keresztül a faj fennmaradásának záloga volt, az emberiség a rinocérosz ellen fordította: az elmúlt évtized során csak Afrikában mintegy 7000 orrszarvút pusztítottak el szarvukért. Az állatvédők a faj megmentése érdekében könyörtelen kompromisszumra kényszerülnek. 

Lefegyverezve

A Guardian online kiadását dr. Mike Toft állatorvos avatta be a szarv eltávolításának fájdalommentes, ám korántsem kellemes eljárásába: a helikopterrel közelítő vadőrök  fegyverrel elkábítják a hatalmas bikát, majd az állatorvos a növekedésért felelős sejtek megóvását szem előtt tartva, láncfűrésszel a lehető legkisebbre vágja vissza az állat mindkét szarvát.

Egy bika kezelése mintegy 580 dollárba kerül, ugyanakkor a statisztikák alapján rendkívül hatékony eszköz.

A 2010 és 2015 között elpusztított rinocéroszok mintegy 25%-a magánrezervátumok területén esett az orvvadászok áldozatául – a csonkítások bevezetését követően ez az arány 5%-ra esett vissza.

Az ép szarv impozáns látvány – a csonkolást követően 18-24 hónap leforgása alatt nő vissza Fotó: Dennis Jarvis from/Wikimedia Commons

Kellemetlen kötelesség

A szakemberektől nagy körültekintést követel meg a módszer alkalmazása: kizárólag kis vagy közepes méretű rezervátumokban érdemes belevágni, mivel csak a teljes populáció egyidejű kezelésével kerülhető el, hogy a megcsonkított bikák hátrányba kerüljenek a területért folytatott versengés során.

A beavatkozás érthető módon az azt elvégző szakemberek körében sem népszerű, de amíg a rinocéroszszarv iránt ilyen magas a kereslet a feketepiacon,

kénytelenek a kisebbik rosszként, a faj megőrzése érdekében hozott vállalható áldozatként gondolni rá.

A theguardian.com cikke részletes képriportban mutatja meg, ahogy a kényes műveletet elvégzik egy bekötött szemű, füldugóval ellátott fülű orrszarvún.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás hozott vissza egy növényt Nagy-Britanniába Egy különleges békafaj elé is megugorhatatlan akadályt állíthat az emberi beavatkozás A bankszektor rengeteg természetpusztító projektet támogat 20 nagy olaj- és gázcég kapcsolatban van a légkörbe jutó szén-dioxid több mint egyharmadával Számukra biztosan nem színjáték a fenntarthatóság
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam