2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évente mintegy 300 tengeri állat pusztul el a thaiföldi vizekben lenyelt műanyagoktól

Évente legkevesebb 300 tengeri állat – köztük delfinek és teknősök – pusztulnak el a thaiföldi vizekben lenyelt műanyagoktól – közölte hétfőn Thon Thamrongnavaszavat thaiföldi tengerbiológus azzal kapcsolatban, hogy napokig tartó agonizálás után Thaiföld déli részén egy csatornában elpusztult egy delfin, amelynek gyomrában nyolckilónyi műanyag zacskót találtak.

Egy delfin halála sokuk szenvedéséről tudósít

A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin öt nejlonzacskót hányt ki röviddel a péntek délután bekövetkezett kimúlása előtt, majd a felboncolt állatban további 80 zacskót találtak a thaiföldi környezetvédelmi minisztérium tengeri és tengerparti erőforrásokkal foglalkozó osztálya szerint.

A tengeri emlősre Szonghkla tartományban, a maláj határ közelében bukkantak a múlt hét elején. Az állat már akkor nagyon rossz állapotban volt, s bár önkéntesek és állatorvosok öt napon át odaadóan küzdöttek a megmentéséért – még napernyővel is védték a kiszáradástól –, minden erőfeszítés hiábavaló volt.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin 5-7 méteresre és háromtonnásra is megnő Fotó: Gustavo Perez/Wikimedia Commons

A plasztikzacskóktól elpusztult delfin esete is azt jelzi, hogy Thaiföld vesztésre áll a műanyaghulladék ellen vívott harcban

– írja közhasznú hírszolgálatában a Thomson Reuters Foundation.

Az egyik legnagyobb hulladékkibocsátó

A thaiföldi kormány már több kampányt is indított a műanyag zacskók túlzott használata ellen, de teljesen eredménytelenül. Konkrét célok és eszközök hiányában még azok sem tudnak mit tenni, akik szeretnék megóvni a környezet.

Tengernyi probléma – thaiföldi szeméttelepen guberáló nincstelenek  Fotó: Thibaud Saintin/flickr.com

Thaiföld az egyik fő kibocsátó, Indonéziával, Kínával, a Fülöp-szigetekkel és Vietnammal közösen több műanyaggal szennyezi a tengereket, mint a világ többi része együttvéve

– állapította meg a washingtoni központú Ocean Conservancy természetvédelmi szervezet.

Nem csak az élővilág szenved miatta

Thon Thamrongnavaszavat szerint a szerteszét hagyott műanyag szemét nemcsak a tengeri élőlényeket öli meg, hanem eltorlaszolja a csapadékvíz természetes útját is, növelve az árvízveszélyt – főleg a városokban:

ez is felelőssé tehető az olyan gyilkos áradásokért, mint amilyenek az indiai Mumbaiban vagy a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában pusztítottak a közelmúltban.

Manilai árvíz Fotó: Rajesh Pamnani/flickr.com

„Túl sok műanyagot használunk. Az első és legfontosabb lépés, amit tehetünk, hogy újrahasznosítjuk a műanyagot, főleg a zacskókat” – mondta a tengerbiológus a Thomson Reuters Foundationnek.

Neked ajánljuk
Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt Először észleltek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam