2020. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Halálos áldozatokat is követelt a guatemalai Fuego vulkán

A guatemalai törvényszéki tudományok intézete igazgatójának hétfői tájékoztatása szerint 62-re emelkedett a Fuego (Tűz) vulkán áldozatainak száma: mintegy 300 sérültet tartanak számon, a kitörés csaknem 2 millió embert érint – a tűzhányó környékén lévő településeket vastagon beborította a hamu, egy várost elöntött a láva. A Fuego Guatemala 32 vulkánja közül a legaktívabb, a mostanihoz hasonló pusztítást utoljára negyvennégy éve okozott.

Csaknem tíz kilométer magasra lövell hamut, követeket és sűrű füstöt a Fuego vulkán. A fővárostól, Guatemalavárostól negyven kilométerre fekvő tűzhányó vasárnap tört ki. Az úgynevezett vulkáni lahas, vagyis hamu- és törmelékáradat másodpercek alatt terjedt szét a térségben, vastagon beborítva a környező utakat.

Egyes településeket szinte teljesen ellepett a vulkáni hamu. Az emberek kétségbeesetten próbáltak menekülni, de a katasztrófa nagyon gyorsan történt, többen bennégtek saját házukban, amikor a vulkánból feltörő lávafolyam elöntött egy várost.

Hamut lövell a Fuego tűzhányó a dél-guatemalai Escuintlában
2018. június 4-én,  a vulkán kitörésének másnapján
Fotó: MTI/EPA

A 3763 méter magas Fuego vulkán, amelynek neve magyarul tüzet jelent, Guatemala 32 tűzhányója közül a legaktívabb. 1524 óta több mint 60-szor tört ki, idén pedig már másodjára, de a mostanihoz hasonló pusztítást legutóbb több mint négy évtizede okozott.

Neked ajánljuk
A halak is szociális lények – ezt nem árt észben tartanunk, amikor ész nélkül halásszuk őket Egyre több állat- és növényfaj húzódhat Európa felé az évszázad közepére A bányászat tovább fokozza az Amazonas-medencére nehezedő nyomást Kulturális intézmények is csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez Megjelent az újrahasznosított mobil második generációja
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam