2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Behurcolt mérges varangyok fenyegetik Madagaszkár állatvilágát

Behurcolt mérges varangyok fenyegetik Madagaszkár állatvilágát egy új genetikai kutatás szerint. Az ázsiai közönséges varangy (Duttaphrynus melanostictus) mérgével megöli vetélytársait, az őshonos fajok elől pedig eleszi a táplálékot – közölte egy állatokkal foglalkozó nemzetközi kutatócsoport a Current Biology című szaklapban.

egzotikus vacsora komoly kockázatokkal

A kutatások szerint Madagaszkár szinte valamennyi őshonos ragadozója kiemelten érzékeny a varangy mérgére – számolt be a ScienceDaily.com nyomán az origo.hu.

„Ausztráliában az óriásvarangyok megjelenése nagy felfordulást okozott több ökoszisztémában azzal, hogy a helyi táplálékhálózatból a varangyok mérgének hatására kikerültek kulcsszerepet játszó ragadozók”

– mondta Wolfgang Wüster, a nagy-britanniai Bangor Egyetem munkatársa.

„Hasonló hatás várható Madagaszkáron is, ahol korábban nem voltak varangyok. Nagy valószínűséggel megfogyatkozik a számuk, de akár ki is halhatnak azok a ragadozók, amelyek időnként békákra fanyalodnak, de nem tanulnak vagy nem fejlődnek elég gyorsan ahhoz, hogy elkerüljék ezeket a mérges varangyokat” – tette hozzá.

Ázsiai közönséges varangy (Duttaphrynus melanostictus) Fotó: Lokionly/Wikimedia Commons

A fehérfarkú malgaspatkányok fellélegezhetnek

A varangyfélék (Bufonidae) egy bufadienolid nevű anyagot választanak ki, amely sok ragadozót az úgynevezett nátrium-kálium pumpa gátlásával öl meg. A nátrium-kálium pumpa az állati sejtmembrán egyik lényeges összetevője. Egyes fajok azonban képesek voltak ellenállóvá válni ezekkel a méreganyagokkal szemben egy génmutáció révén.

A tudósok 77 olyan madagaszkári faj nátrium-kálium pumpájának génjét elemezték, amelyek elfogyaszthatják a varangyokat: 27 kígyó-, két gyík-, 12 béka-, 8 emlős- és 28 madárfajt vizsgáltak. A kutatás szerint csak az egyik faj, a fehérfarkú malgaspatkány ellenálló a méreggel szemben.

Fehérfarkú malgaspatkány (Brachytarsomys albicauda)
Fotó: Joshua S. Ralph/iNaturalist.org

„Eredményeink bizonyítják, hogy a behurcolt varangyok valószínűleg nagy hatással vannak sok, Madagaszkáron honos fajra, ami tovább súlyosbítja az ország természetvédelmi problémáit”

– mondta Friederike Woog, a tanulmány társszerzője, a stuttgarti Állami Természettudományi Múzeum munkatársa.

Neked ajánljuk
A színpompás tojások a madárvilágban sem ismeretlenek Egy kutató megfejtette a partra sodródó medúzák titkát A természet vigaszt ad a járvány idején – a szeméttel borított táj ugyanakkor meglehetősen vigasztalan látvány Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam