2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rendőrök vigyázzák a kérészeket

A napsütéses meleg időnek köszönhetően elkezdődött a kérészek rajzása a Tisza alsó szakaszán is: vasárnap a napnyugta előtti órákban Szeged és az országhatár közötti részen több helyen is megfigyelhetők voltak a tiszavirágok, írja az MTI nyomán az index.hu.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) védett rovarfaj, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint, és már csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján – főként a Körösökön – lelhető fel.

Tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, engedély szükséges a gyűjtéséhez, a befogásához és a birtokban tartásához is.

A védett rovar egyedének elpusztítója szabálysértést követ el, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Természetkárosítást is elkövethet, aki a rovarok telepét károsítja meg, vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Természetkárosítás miatt kell felelnie annak is, aki a rajzásba kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Éppen ezért a Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság – természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel közösen – a szokásosnál sűrűbb járőrszolgálattal őrködik a kérészek biztonsága felett az idén korábban kezdődött tiszavirágzás idején, közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Elkészült Magyarország első állatvédelmi kódexe – lehet csatlakozni hozzá A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam