2020. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Monszunszerű eső Magyarországon – megszólalt az OMSZ

Június 10-én még sohasem mértek akkora csapadékot Magyarországon, mint vasárnap a Bükkben – számolt be az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye alapján a napi.hu. Bánkúton a hétfő reggeli mérések szerint 24 óra alatt 173 milliméter eső zúdult le.

Vasárnap délután a hegyvidéken kialakult heves zivatarban is hullhatott néhol 50 milliméternél nagyobb csapadék, majd az éjszakai, órákon át tartó felhőszakadásból 100 milliméternél is több eső esett a Bükk egyes részein.

Ekkora vízmennyiség még a Bükkben is átlagosan két nyári hónap alatt esik le, az Alföldön ez háromhavi átlagos csapadékmennyiségnek felel meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisának jelenlegi állapota alapján 1901 óta Magyarországon ez a 8. legnagyobb napi csapadékösszeg. Az abszolút rekorder Gyömrő, ahol 1963. szeptember 8-án 202,7 milliméter hullott.

Szilvásvárad, ahol most a víz az úr Fotó: Veréb Zakar Ádám/omsz.hu

Magyarország általában tíz-húsz évente fordul elő ilyen mennyiségű csapadékhullás. A világon főleg a trópusi monszun éghajlatú területeken jelentkezik a nyári fél évben, a fülledt, meleg óceánparti vidékeken és a Himalája déli lejtőin.

Neked ajánljuk
Túl melegük van a medvéknek a téli álomhoz Élénkülhetnek az öntözési beruházások Évmilliók óta alakítja a természetet az emberi tevékenység Nagy keletjük van a Renault villanyautóinak is Jó üzlet a zöld üzlet
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam