2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kecskékkel az erdőtüzek ellen

Igazán környezetbarát módszerrel, kecskék bevetésével veszi fel a harcot a portugál kormány az erdőtüzek ellen. Országszerte többtucatnyi, több száz fős kecskenyáj legel az erdőségekben, hogy a lehető legnagyobb mértékben megtisztítsa azokat az aljnövényzettől a forró nyár előtt.

Portugáliában minden évben hatalmas erdőségeket pusztítanak el a tüzek, amelyek tavaly rekordszámú, 106 halálos áldozatot követeltek.

„Tavaly világossá vált számunkra, hogy valami mást kell kipróbálni. A megelőzés a legsürgősebb követelmény, és neki kell látni, amilyen hamar csak lehet" – mondta Miguel Joao de Freitas, a kormány erdőkért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Míg az 1980-as években Portugáliában évi átlagban 75 ezer hektárnyi erdő égett le, 2000 óta ez a terület 150 ezer hektárra nőtt, a szakemberek szerint a forró és száraz nyarak miatt.

Kecskenyáj legel egy hegyoldalon a dél-portugáliai Moita da Guerra közelében 2018. június 5-én Fotó: MTI/AP/Armando Franca

A kecskék erdőtüzek elleni bevetése már jól bevált az Egyesült Államokban, különösen Kaliforniában és a Csendes-óceán északnyugati partvidékén. A kecske közismert erdőpusztító, mindent megeszik, amit ehetőnek érez, különösen a faleveleket szereti, éppen ezért alkalmas az erdőszegélyek tisztogatására.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam