2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Kisalföldi Homokpuszta az EU legjobb természetvédelmi projektjei között

A LIFE+ az Európai Unió kiemelt programja, mely támogatást biztosít a környezet- és természetvédelmi projektek számára. A Kisalföldi Homokpuszta helyreállítását célzó fejlesztést az elmúlt időszak legjobb projektjei közé választották be, s a rangos elismeréssel járó díjat májusban ünnepélyes keretek között adták át Brüsszelben. 

A Kisalföldi Homokpuszta egyedüli magyar projektként jutott be a 62 legjobb pályázó közé, melyek közül 28 természetvédelmi pályázat szállt versenybe a „Legjobb a Legjobbak között” címért.

A rangos elismeréssel járó díjat a legkiválóbb projektek vehették át

Az elismerést az Európai Unió tagállamainak értékelése alapján az első három legmagasabb pontszámot elért projekt kaphatta meg.

A pályázat a győrszentiváni gyakorló- és lőtér területén található, kiemelt fontosságú Pannon homoki élőhelyek helyreállítását és megőrzését célozta meg.

Az Európai Unió LIFE+ programja keretében 2010-ben indult és 2015. december 31-én zárult projekt a környezetvédelmi, erdőgazdálkodási és katonai szakértők közös munkája. A program mintául szolgál más katonai használatú területek esetében mind Magyarországon, mind az Európai Unióin belül.  

A Kisalföldi Homokpuszta helyreállítását célzó projekt is elismerésben részesült

A sikeres megvalósítást végző konzorcium vezetője a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala, a terület kiemelt erdőgazdálkodója a Budapesti Erdőgazdasági Zrt., a projekt környezetvédelmi és természetvédelmi felelőse a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága volt. A projekt sikerét az Aquaprofit Zrt. szakmai támogatása is elősegítette.

A Kisalföldi Homokpuszta LIFE+ projekt ékes bizonyítéka annak, hogy a természeti értékek megőrzése érdekében végzett természetvédelmi intézkedések és a katonai tevékenység kiválóan megférnek egymás mellett, és csak szoros összefogás eredményezhet hosszú távú eredményeket a tájvédelem, az itt élő védett állat- és növényvilág sokszínűségének megőrzésében.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam