2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mentsd meg a madarakat az áramütéstől!

Magyarországon közel százezer kilométer hosszú a madarakat veszélyeztető vezetékhálózat, és több mint egymillió veszélyes villanyoszlop van. Ezek évente több százezres nagyságrendben okozzák a védett madarak pusztulását. De a jó hír: mostantól te is tehetsz ez ellen egy elektronikus űrlap kitöltésével.

Világviszonylatban is hatalmas problémát jelent a madarak ütközése az elektromos szabadvezetékekkel, illetve a villanyoszlopok fejszerkezetének nem megfelelő kialakítása miatti áramütés. Magyarországon a madarakat a verébmérettől a gólyákig és a túzokig fenyegető kis- és középfeszültségű, valamint a vasúti elektromos szabadvezeték-hálózat közel százezer kilométer hosszúságú, és több mint egymillió oszlopot számlál – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Nehéz megbecsülni az áramütést szenvedett madarak pontos számát. Az MME három becslési értéket állapít meg: a minimum 30 000, a középérték 170 000, a maximum pedig akár 500 000 elpusztult madár. A legvalószínűbb szám 200-300 000 példány között lehet, melynek közvetlen természetvédelmi kárértéke több milliárd forint.

A probléma mérséklésén az MME-n kívül az állami természetvédelem és az áramszolgáltató vállalatok is dolgoznak. Így alakítottak át közel százezer oszlopot részben vagy egészben az elmúlt időszakban.

Az itt elérhető bejelentő űrlap kitöltésével te is hozzájárulhatsz a madarakra veszélyes oszlopok és vezetékszakaszok felderítéséhez. A küldött adatok alapján, ha szükséges, az MME hatósági bejelentést tesz.

Fotó: Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány (www.gyongybagoly.hu)
Neked ajánljuk
A tengeri madarak több mint felében megtalálhatók műanyagok adalékanyagai Idén is ellepik a darvak a Hortobágyot Disznók segítenek távol tartani a madarakat a holland repülőtértől Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam