2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyeztetik a vadvilágot a LED-lámpák

Káros hatással van némely LED-lámpa fénye, figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik megvizsgálták, hogyan hatnak a modern fénykibocsátó diódák az élővilágra.

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói felhasználták a létező ökológiai adatokat, és kutatásukba bevonták a kereskedelemben elérhető LED-lámpák széles körét.

Éveken át vizsgálták, miként hat a fény ragyogása és iránya a vadvilágra, az állatok migrációjára, a ragadozó-préda viszonyra és napi biológiai órájukra, a cirkadián ritmusra. 

A világító diódák a várakozások szerint a globális fényforráspiac 69 százalékát fogják adni 2020-ra, szemben a 2011-es 9 százalékkal. Ez a fényforrás egyre népszerűbb, mivel energiatakarékos, kisebb hőkibocsátású és hosszabb élettartamú más lámpáknál Fotó: Hoenny/Wikimedia Commons

A kutatók négy állatcsoportra összpontosítottak: a rovarokra, a tengeri teknősökre, a lazacra és a Newell's Shearwater nevű tengeri madárra.

A kutatók azt találták, hogy a legrosszabb éjszakai fényforrások az intenzív kék és fehér színek, amelyek akkora hatással vannak az állatokra, mint a nap fénye délben.

Ezek háromszor ártalmasabbak, mint a sárga és a zöld színű fény, amelyeknek hullámhossza kevésbé káros a vadvilágra nézve.

Csalóka fények

A veszélyeztetett álcserepes teknős kikelt utódai például éjszaka hagyják el a tengerparti homokban lévő fészkeiket, ám a mesterséges fény hatására a tenger helyett a szárazföld belseje felé veszik az irányt. A fény hasonlóan vonzza a fiatal vándorló lazacokat is, így ragadozók zsákmányává teszi őket.

„A rovarok számának globális csökkenése részben szintén a fényszennyezés számlájára írható” – idézi Travis Longcore-t, a tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org nyomán az index.hu.

Neked ajánljuk
A halak is szociális lények – ezt nem árt észben tartanunk, amikor ész nélkül halásszuk őket Egyre több állat- és növényfaj húzódhat Európa felé az évszázad közepére A bányászat tovább fokozza az Amazonas-medencére nehezedő nyomást A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam