2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drámaian csökken számos főemlős élőhelye

Számos főemlős élőhelyének akár 78 százaléka is eltűnhet világszerte 2100-ra – állítják főemlőskutatók a Peer Journal folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Az erdők kiirtása, mezőgazdasági területté alakítása számos faj élőhelyét veszélyezteti. A vadászat, a vadállathús-kereskedelem szintén számos populáció tömeges és gyors hanyatlását idézi elő – írták tanulmányukban a szakemberek, akik Brazíliában, Madagaszkáron, Indonéziában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban vizsgálták az emberi tevékenység hatását a vadon élő főemlősökre.

Fotó: Pixabay.com

A főemlősök főként Afrika, Dél-Amerika, Ázsia és Madagaszkár trópusi és szubtrópusi területein élnek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint jelenleg 439 főemlős faj él a Földön.

65 százalékuk, 286 faj négy országban él: Brazíliában, Indonéziában, Madagaszkáron és a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Ezek 60 százalékát a kihalás veszélye fenyegeti. Különösen drámai a helyzet Indonéziában és Madagaszkáron, ahol 90 százalékkal csökkent a főemlős-populáció, és a fajok több mint háromnegyede veszélyeztetetté vált – olvasható a göttingeni Leibniz Főemlős-kutató Intézet honlapján.

Az élőhelyek megsemmisítése jelenti a legnagyobb veszélyt

Brazíliában, Madagaszkáron és Indonéziában az állatok élőhelyének megsemmisítése jelenti a legfőbb veszélyt. A Kongói Demokratikus Köztársaságban pedig a vadhús-kereskedelem.

Ráadásul emellett a főemlősöket sokszor illegálisan befogják, és eladják házi kedvencnek, vagy szerveiket felhasználják a hagyományos gyógyászatban.

Fotó: Pixabay.com

Az érintett országokban a szegénység, az élelmiszer-ellátás hiányossága, valamint az ingatag politikai helyzet és a korrupció is hozzájárul a természeti források eltűnéséhez.

A fejlett országok sem ártatlanok

Nagy problémává vált a természetes környezet pusztulása, amit az erdőirtás, a mezőgazdasági területek kiterjesztése, az infrastrukturális fejlesztések okoznak.

Az ilyen fejlesztésekhez nagymértékben járulnak hozzá az ipari országok, ahol nagy a kereslet az olyan alapanyagok, mint a szója, a pálmaolaj, a gumi, a keményfa és a fosszilis üzemanyagok iránt.

„A főemlősökben gazdag négy ország ilyen exportjának 50 százaléka irányul Kínába, Indiába, az Egyesült Államokba és Európába” – mondta Christian Roos, a tanulmány társszerzője.

Mezőgazdasági hasznosítás céljából leégetett dzsungel Fotó: Jami Dwyer/Wikimedia Commons

Drámai és visszafordíthatatlan változás következhet be

A főemlőskutatók a fejlesztések 2100-ig tartó becsült üteme alapján kiszámolták, hogy ugyanezen időtávon Brazíliában a főemlősök élőhelyének 78 százaléka, Indonéziában 72 százaléka, Madagaszkáron 62 százaléka, a Kongói Demokratikus Köztársaságban pedig 32 százaléka fog eltűnni.

A szakemberek ennek megelőzése érdekében egyebek között a természetvédelmi területek kiterjesztésére, az erdők újratelepítésére szólítottak fel.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Mint a mágnes, úgy vonzzák a rákokat a víz alatti kábelek A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam