2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ilyen madár még sosem költött Békés megyében

Először fészkel bütykös ásólúd a Körös–Maros Nemzeti Parkban, egészen pontosan az Atyaszegi-pusztán. A Dévaványa–Ecsegi puszták részterületen eddig csak vonulási időszakban lehetett látni a dekoratív madarat. A madárpár nyolc pelyhes fiókával is büszkélkedhet – írja a nemzeti park weboldala.

A bütykös ásólúd a récefélék családjába tartozó kis termetű madár. Elsősorban a tengerpartok és az ázsiai sóstavak lakója. A tengerparti élőhelyeken télen-nyáron jelen van, de egyes példányai elkóborolnak a kontinens belseje felé, így Magyarországra is eljutnak.

Hazánkban először 1996-ban költött a Dunántúlon, majd ezt követően szinte minden évben több pár is megtelepedett a Dunántúlon és a Duna–Tisza közti területeken. A Tiszántúlon még ritka fészkelő, ezért is olyan érdekes a faj dévaványai költése.

A költőpárra egy pusztai kisvízen bukkantak rá a nemzeti park munkatársai. A pár már a következő napon mélyebb és rejtettebb mocsárba vezette át nyolc fiókáját. Egyébként ez a szám nem sok; a bütykös ásólúd általában 7-15 tojást rak. Költésre legtöbbször üregeket, elhagyott rókakotorékot használ. Itthon leggyakrabban a kiskunsági és dél-alföldi szikes tavakon fészkel.

 

Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam