2018. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Újabb afrikai elefánt született a Nyíregyházi Állatparkban

Afrikai elefántborjú (Loxodonta africana) született szombaton a Nyíregyházi Állatparkban. A feltehetően nőstény ivarú utódot természetes úton, komplikációmentesen hozta világra az anyja.

A tíz éve Svédországból érkezett, Kwanza névre hallgató 19 éves nősténynek ez már a második borja, az idősebb hím borjú, a napokban agyarműtéten átesett Kito három évvel ezelőtt született – mondta Gajdos László, az állatpark igazgatója az MTI-nek.

A szakember elmondta: az új utód valószínűleg nőstény – problémamentesen jött világra, anyja gondoskodóan terelgeti kifutójukban, és már a csapat többi tagjával is megismertette. Gajdos László megjegyezte, a következő huszonnégy óra kritikus lesz a kiselefánt számára, a gondozók remélik, hogy magához tudja venni a számára nélkülözhetetlen anyatejet, vagyis a tehén szoptatni fogja majd a kicsinyét.

Afrikai elefántborjú négy órával a születése után a Nyíregyházi Állatparkban, 2018. június 16-án
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az ország legnagyobb elefántcsapatát a Nyíregyházi Állatpark tartja, a sóstógyógyfürdői látványosságban most négy afrikai és három ázsiai elefánt él. Kwanza párja, a két utód édesapja, a 26 éves Jack nevű elefántbika jelenleg a svájci Baselben egy tenyészprogramban vesz részt.

Az igazgató megjegyezte, míg ázsiai elefántból több egyedet tartanak a hazai állatparkok, addig afrikaiból keveset láthatnak a látogatók. Utóbbi oka, hogy

kevés a jó genetikai adottságokkal rendelkező afrikai elefántbika, amelyek alkalmasak lennének a fedeztetésre.

Afrikai elefánt Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban látható, ahol eddig háromszor született utód: elsőként 2007-ben, majd 2015-ben és 2018-ban.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A világ legnagyobb és legerősebb szárazföldi emlőse az afrikai kontinensen honos, a Szaharától délre. Manapság az ottani nemzeti parkok és más védett területek lakója.
Az afrikai elefántnak egy nagyobb és egy kisebb termetű alfaja van. Az előbbi fajta bikája 3,4 méter magasra nő, súlya eléri a hat tonnát. A tehén kisebb, 2,8 méternyi, és négytonnás. A legjellemzőbb testrészük, az ormányuk két méter hosszú.

Neked ajánljuk
Sikerült fogságban is szaporítani a fokföldi fakúszóborzot Bezár a bangkoki állatkert, hogy a lakóinak jobb legyen Szennyezett vizet állított ki a Pécsi Állatkert A ruhaipar a túlfogyasztás súlyosan szennyező motorja Arcfelismeréssel védik a halak egészségét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam