2019. április 22., Csilla, Noémi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van, ami a klímaváltozásnál is veszélyesebb

Az Alexander König Zoológiai Kutatómúzeum igazgatója egy értekezleten rámutatott arra, hogy a biodiverzitás beszűkülése nagyobb veszélyt rejt magában, mint a klímaváltozás – írja a topagrar.com nyomán az agroinform.hu.

Egy német, holland és brit kutatókból álló csoport egy 27 éven keresztül, különböző természeti adottságokkal rendelkező 63 helyszínen – elsősorban Északnyugat-Németországban – folytatott vizsgálatban felmérte a rovarállomány változásait.

A vizsgálat még a szakértők számára is meglepő eredményt hozott, mivel megállapította, hogy

a repülő rovarok által termelt biomassza a vizsgált időszakban 76-81 százalékkal csökkent. Ez következésképpen együtt járt a szóban forgó rovarokkal táplálkozó madárfajok állományának ritkulásával (beleértve több védett madárfajt is).

Búzaszemen kapaszkodva – lehet, hogy épp a szépséges kalász érdekei miatt kell szenvednie?
Fotó: Pixabay.com

A rovarpusztulás egyik oka – a kutatók szerint – a nitrogénnek a levegőbe és a vizekbe kerülése a részben megfelelő ellenőrzés nélkül kihordott hígtrágyákból és a túladagolt műtrágyákból, illetve az erősen mérgező növényvédő szerek használata (ma már a házikertekben is).

Lényeges szerepet játszik a rovarfajok megfogyatkozásában az éjszakai fények terjedése, valamint a közúti forgalom erősödése is

– a Kutatómúzeum igazgatója szerint a rovarpusztulás Európa több országában, sőt Amerikában is megfigyelhető. Ezért  J. Wolfgang Wägele hangsúlyozta, hogy ennek a nagyon veszélyes folyamatnak a visszafordításához nemzetközileg összehangolt erőfeszítésekre lesz szükség.

Neked ajánljuk
Megszámolták a Duna szigeteit „az értől az óceánig” Németországban már tudják: a pillangók szépsége illanóbb, mint hittük... Környezettudatos döntés vásárláskor Újra eljött a Föld napja Csontsoványan tántorgott be egy jegesmedve egy orosz faluba (videóval)
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam