2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A méheknek is árt a munkahelyi stressz

A PLOS One című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány eredményei azt sugallják, a munkahelyi stressz nem csak az embereket sújtja – az állatvilág legszorgalmasabbjainak tartott méheknek is meggyűlik vele a bajuk.

A szorgos méh szóösszetétel több nyelvben is jelen van; sorolhatnánk a példákat a busy beetől a Beschäftigte Bienéig. És tényleg, a méhek csakugyan szorgalmas állatok; hatalmas távolságokat tesznek meg, hogy élelemhez juttassák a rajukat.

A most megjelent tanulmány szerint

a gyűjtögető életmóddal járó stressz tönkreteheti a méhek problémamegoldó és tájékozódó képességét.

Fotó: Nagy János József

A tanulmány szerzői rádiójelekkel követték nyomon az egyes méheket, hogy megfigyelhessék a stressz okozta mentális hanyatlásukat. Azt vizsgálták, hogy a méhek milyen hatékonysággal tudják megkülönböztetni a különböző illatú virágokat. Ez a képességük nélkülözhetetlen a hatékony nektárbegyűjtéshez.

Az ingergazdag környezet ára

A kutatók szerint a legtöbbet dolgozó méheknél kimutathatóan romlik az új illatok megjegyzésének képessége, és ennek főként a stressz lehet az oka. Egy másik vizsgálat viszont azt mutatta ki, hogy

a túl stresszes méhekből lesznek a legrosszabb betakarítók – vagyis a túlhajszolásuknak idővel a képességeik látják kárát.

A mostani eredmények azért meglepőek, mert korábban úgy vélték, hogy a méheket stimulálja az ingergazdag környezet, ami a növények beporzásával és a gyűjtögetéssel jár. 

Mindez azért fontos, mert a méhkolóniák számának drasztikus csökkenése globális probléma Fotó: Pixabay.com

Az Európai Unió a neonikotinoidot tartalmazó permetezőszerek betiltásával reagált, amiről megállapították, hogy kimutatható elváltozásokat okoz a rovarok agyában. A méhkolóniák összeomlása komoly gondokat okozott az Egyesült Államokban és Új-Zélandon; utóbbinál az okozott kárt százmillió ausztrál dollárra becsülik.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam