2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar kutatók cáfolták a zebracsíkok mítoszát

A zebrák mintázatának funkciója régóta foglalkoztatja a kutatókat. Az eddig született hipotézisek egyike szerint a napsütésben a zebracsíkok fölött, a fekete és fehér csíkok eltérő hőmérséklete miatt kialakuló légörvények hűtik az állat testét. Az ELTE Természettudományi Kar, az Állatorvostudományi Egyetem és a svéd Lundi Egyetem kutatói egy most megjelent cikkben cáfolta ezt az elméletet.

A most cáfolt hipotézis szerint napsütésben a zebracsíkok fölött periodikus konvektív légörvények alakulnak ki a fekete és fehér csíkok eltérő hőmérséklete miatt, mely örvények hűtik a zebrák testét.

E fizikailag reálisnak tűnő és ezért eddig sokak által elfogadott, de máig kísérletileg nem ellenőrzött feltételezést tesztelték az ELTE Természettudományi Kar (Horváth Gábor, Jánosi Imre, Pereszlényi Ádám, Száz Dénes, Barta András), az Állatorvostudományi Egyetem (Gerics Balázs) és a svéd Lundi Egyetem (Susanne Åkesson) kutatói.

Fotó: Pixabay.com

Tűző nap, szúró légy

A zebracsíkok rejtélyes szerepére felállított 18 hipotézis négy csoportba sorolható:

  • a ragadozók elleni vizuális védelem, beleértve a rejtőzködést és a vizuális megtévesztést,
  • szociális kölcsönhatások elősegítése,
  • vérszívó rovarok (cecelegyek és bögölyök) elleni vizuális védelem,
  • testhőmérséklet szabályozása hűtés által.

A 3. hipotézist Horváth Gábor és kollégái korábban már igazolták magyarországi terepkísérletekkel:

Kimutatták, hogy a zebracsíkok védenek a vérszívó böglyök ellen, mivel a csíkos vagy foltos mintázatok vizuálisan kevésbé vonzóak e rovarok számára, mint az egységes színűek.

Fotó: Pixabay.com

Hordóból hirdetik az igazságot

A Scientific Reports folyóiratban most megjelent, „Experimental evidence that stripes do not cool zebras” című cikkében a kutatócsoport cáfolta, hogy a zebracsíkoknak hűtő hatásuk lenne, amivel egy régi szakmai vitát döntöttek el.

Az ezt bizonyító kísérlet során  60 literes, vízzel töltött fémhordókat vontak be fekete, fehér és szürke lovak és szarvasmarhák kikészített bőrével, valamint egy-egy mesterséges (fekete és fehér marhabőrcsíkokból összevart) csíkos és valódi zebrabőrrel.

E hordókat a nyári hónapokban árnyékmentes területre helyezték, miközben a hordók vizének maghőmérsékletét 5 percenként folyamatosan mérték digitális hőmérőkkel.

Forrás: ELTE

A terepi mérési eredmények kiértékelése után kiderült, hogy mindig a fekete bőrrel burkolt hordó maghőmérséklete volt a legmagasabb, a fehér bőrrel borított hordóé a legalacsonyabb, a homogén szürke és zebracsíkos hordók hőmérséklete pedig e két szélsőérték közé esett.

A zebracsíkos és a szürke hordók maghőmérséklete között között viszont nem volt szignifikáns különbség, függetlenül a levegő-hőmérséklettől és szélsebességtől – vagyis a zebracsíknak nincs hűtő hatása.

És mi a helyzet az örvényekkel?

Őrvénylő minták Fotó: Pixabay.com

Horváth Gábor és kutatócsoportja most a napsütötte zebracsíkok fölött elméletileg kialakuló légáramlások létrejöttét vizsgálja a Biológiai Fizika Tanszék Környezetoptika Laboratóriumában. Arra keresik a választ, hogy milyen körülmények között alakulhatnak ki egyáltalán a régóta feltételezett periodikus konvektív légörvények, és ha tényleg kialakulnak, akkor mennyire ellenállóak a szélnek.

Hiszen napsütésben a terepen szinte állandóak a helyi szelek, melyek elfújhatják e légörvényeket, valamint a zebrák mozgása sem kedvez ezen örvények keletkezésének és fennmaradásának.

Neked ajánljuk
A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett A növényeknek is van biológiai órájuk Új útra hív a természet Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam