2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Globális szempontok egy nagyon személyes döntés mögött

A világ különböző pontjain egyre több felnőtt ember dönt úgy, hogy nem vállal gyereket. Döntésüket a környezet iránt érzett felelősséggel indokolják: szerintük a klímaváltozást a populáció csökkentésével lehet megállítani.

A San Franciscó-i Gwynn Mackellen a hulladékfeldolgozó iparban dolgozott, ezért nap mint nap szembesült vele, mennyi szemetet termelnek az emberek. Hamar levonta a következtetést: ha kevesebb ember lenne a Földön, kevesebb lenne az eldobált szemét, az óceánokba kerülő műanyaghulladék, kevesebb fát vágnának ki évente. Úgy gondolta, hogy a maga módján tesz a túlnépesedés ellen: egyszerűen nem vállal gyereket.

Mackellen hozzáállása sokak számára szokatlan, idegen és felháborító lehet, pedig nem ő az egyetlen, aki ezen a módon is megpróbál gátat szabni a környezetszennyezésnek és a globális felmelegedésnek. A Guardian témával foglalkozó cikke több olyan ismert és ismeretlen ember szólaltatott meg, akik hasonlóan gondolkoznak.

A Population Matters nevű brit szervezet – amelynek patronálói között ott találjuk többek között David Attenborough-t és Jane Goodallt is – szintén a népesség növekedése ellen kampányol.

Nem győzik hangsúlyozni, hogy környezetünk eróziójának, az erőforrásaink felélésének, a szegénységnek és az esélyegyenlőtlenségnek is nem kis mértékben a túlnépesedés az oka.

Hogy a klímaváltozás megfékezésére és a környezetvédelem érdekében miért tartják jobb megoldásnak a népesség számának visszaszorítását, mint mondjuk az elektromos autók használatát, arra egy másik interjúalany, a 30 éves tengerbiológus, Emma Olif válaszolt. Olif egy svéd kutatást idézve elmondta: egy emberhez éves szinten mintegy 58,6 tonna szénkibocsátás köthető. Ezzel szemben elektromos autó használatával évente mindösszesen 2,4 tonna szénkibocsátást spórolhatunk meg.

A Guardian által megkérdezettek (nemcsak nők, de férfiak is) ugyanakkor nem ítélik el és nem akarják támadni a gyereket vállalókat – elismerik, hogy az ember természetes vágya, hogy utódot hozzon a világra. 

Azonban úgy vélik, a potenciális szülőknek érdemes lenne komolyan megfontolniuk, hány gyermeket vállalnak, és esetleg élni az örökbefogadás lehetőségével: „Azt kérem, hogy fontolják meg, hogy adoptáljanak egyet a 153 millió árva gyerek közül, akik már a bolygónkon vannak, és otthonra lenne szükségük” – fogalmazott az egyik interjúalany a Guardiannak nyilatkozva. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam