2021. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztráliában háborúban állnak a macskák a hüllőkkel

Az ausztráliai macskatartók felelőtlensége miatt tömeges fajpusztítás zajlik Ausztráliában. A kontinensen több millió elvadult házi macska él, a sterilizálásukra és kiirtásukra irányuló törekvések nem hozták meg a várt eredményeket, és minden egyes példány átlagosan 225 hüllővel végez egy évben.

Az európai telepesek két évszázaddal ezelőtt telepítették be a macskákat Ausztráliába.

 650 MILLIÓ GYÍKOT ÉS KÍGYÓT ÖLNEK MEG ÉVENTE

„Néhány példány döbbenetes mennyiségű hüllőt eszik meg. Számos esetben találkoztunk olyannal, hogy egy macska gyakorlatilag tömte magába a gyíkokat, az egyik példány gyomrában például rekordot jelentő 40 gyíkot találtunk” – mondta John Woinarski, a Charles Darwin Egyetem munkatársa.

A tanulmányuk szerint a macskák 250 különböző, köztük 11 fenyegetett hüllőfajból csemegéznek.

A házi macskák vadon élő leszármazottai hatalmas pusztítást visznek végbe Fotó: Brisbane City Council/Wikimedia Commons

Ugyanez a kutatócsoport tavaly kimutatta, hogy a macskák több mint egymillió madarat ölnek meg naponta Ausztráliában, köztük olyan fenyegetett fajok képviselőit, mint a pettyes avarrigó és az éjjeli papagáj – írja az MTI nyomán az index.hu.

Ausztráliában elég komolyan veszik a telepesek által behurcolt fajok által okozok károk kezelését, a témának külön kormánybiztosa van.

A macskaügy kezelésére már 6,2 milliárd forintnyi összeget különített el az ausztrál kormány.

Ebből az összegből felállítottak például egy 44 kilométer hosszú kerítést, amellyel 9400 hektárnyi sivatagot sikerült macskamentesíteni. Ezt a területet később 100 000 hektárosra szeretnék bővíteni, és gondoskodnak majd az őshonos fajok betelepítéséről.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás is befolyásolhatta a vírust hordozó denevérek elszaporodását Elképesztő helyekre is utat talál a földi élet Megvásárolt egy erdőt az IKEA Folyamatos fűtés helyett ügyes praktikákkal is melegen tarthatjuk az otthonunkat DNS-adatbank az illegális állatkereskedelem megakadályozására
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam