2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meglepő dolog történik az Antarktiszon

Az antarktiszi anyakőzet meglepően gyors emelkedése, amely a nagymértékű jégolvadás számlájára írható, lassíthatja a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedést – állítja egy nemzetközi kutatócsoport.

Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a nyugat-antarktiszi régió alatti földkéreg évente akár 4,1 centiméterrel is emelkedhet.

A tudósok ahhoz hasonlítják a jelenséget, mint amikor valaki felkel egy habszivacsról, és az elkezdi visszanyerni eredeti formáját.

Az Antarktisz egyik leggyakrabban vizsgált jégtömege, a Thwaites-gleccser Fotó: NASA ICE/Wikimedia Commons

Az emelkedés mértéke, amely a világon valaha mért egyik leggyorsabb, valószínűleg gyorsulni fog, és az anyakőzet akár 8 méter magasra is megemelkedhet még a század folyamán, segítve a jégtakaró stabilizálódását, és megszakítva a globális tengerszint-emelkedést.

Lehet hogy az olvadás nekünk dolgozik?

A Dán Műszaki Egyetem és az Ohiói Állami Egyetem munkatársaként is dolgozó Valentina Barletta, a tanulmány vezető szerzője szerint eredményeiket, amelyek „jó hírt” jelentenek az Antarktisz számára, a nyugat-antarktiszi régió Amundsen-tenger körüli részén kihelyezett GPS-es érzékelőkre alapozták.

Gleccserek a nyugat-antarktiszi régióban a NASA 2014-es felvételén Fotó: NASA/Michael Studinger

A nyugat-antarktiszi jégtakarónak – amely teljes elolvadása esetén több mint három méterrel növelné a globális tengerszintet – döntő része az óceán fenekén pihen, és a jég súlya tartja odalent.

A tengerfenék alatti anyakőzet gyors emelkedésével egyre több jég jut ki a szárazföldre, csökkentve a kockázatát a jégtakaró feltöredezésének, amit a jég alá bejutó melegedő óceánvíz idézhetne elő.

„Az anyakőzet megemelkedése növelheti a nyugat-antarktiszi jégtakaró stabilitását a katasztrofális összeomlással szemben”

– idézi a kutatók értékelését az MTI nyomán az origo.hu.

Neked ajánljuk
Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet Apró levelekből sarjadzó művészi álmok Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam