2020. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meglepő dolog történik az Antarktiszon

Az antarktiszi anyakőzet meglepően gyors emelkedése, amely a nagymértékű jégolvadás számlájára írható, lassíthatja a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedést – állítja egy nemzetközi kutatócsoport.

Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a nyugat-antarktiszi régió alatti földkéreg évente akár 4,1 centiméterrel is emelkedhet.

A tudósok ahhoz hasonlítják a jelenséget, mint amikor valaki felkel egy habszivacsról, és az elkezdi visszanyerni eredeti formáját.

Az Antarktisz egyik leggyakrabban vizsgált jégtömege, a Thwaites-gleccser Fotó: NASA ICE/Wikimedia Commons

Az emelkedés mértéke, amely a világon valaha mért egyik leggyorsabb, valószínűleg gyorsulni fog, és az anyakőzet akár 8 méter magasra is megemelkedhet még a század folyamán, segítve a jégtakaró stabilizálódását, és megszakítva a globális tengerszint-emelkedést.

Lehet hogy az olvadás nekünk dolgozik?

A Dán Műszaki Egyetem és az Ohiói Állami Egyetem munkatársaként is dolgozó Valentina Barletta, a tanulmány vezető szerzője szerint eredményeiket, amelyek „jó hírt” jelentenek az Antarktisz számára, a nyugat-antarktiszi régió Amundsen-tenger körüli részén kihelyezett GPS-es érzékelőkre alapozták.

Gleccserek a nyugat-antarktiszi régióban a NASA 2014-es felvételén Fotó: NASA/Michael Studinger

A nyugat-antarktiszi jégtakarónak – amely teljes elolvadása esetén több mint három méterrel növelné a globális tengerszintet – döntő része az óceán fenekén pihen, és a jég súlya tartja odalent.

A tengerfenék alatti anyakőzet gyors emelkedésével egyre több jég jut ki a szárazföldre, csökkentve a kockázatát a jégtakaró feltöredezésének, amit a jég alá bejutó melegedő óceánvíz idézhetne elő.

„Az anyakőzet megemelkedése növelheti a nyugat-antarktiszi jégtakaró stabilitását a katasztrofális összeomlással szemben”

– idézi a kutatók értékelését az MTI nyomán az origo.hu.

Neked ajánljuk
A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához A halak is szociális lények – ezt nem árt észben tartanunk, amikor ész nélkül halásszuk őket A bányászat tovább fokozza az Amazonas-medencére nehezedő nyomást Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál A motorosok és a természet
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam