2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ötven fölé emelkedett a rinocéroszok száma Tanzániában

Ötven fölé emelkedett a rinocéroszpopuláció egyedszáma a Tanzánia északi részén lévő, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Ngorongoro Természetvédelmi Területen (NCA), a Ngorongoro-kráter körzetében.

1977-ben még csak 25 példány élt itt Freddy Manongi, az NCA vezetője szerint. Az orrszarvúk többsége 24 órás kamerás megfigyelés alatt él. Manongi elmondta, hogy

a súlyosan veszélyeztetett állatok számának növekedése a szaporodásukért és az orvvadászat megakadályozásáért tett erőfeszítéseknek köszönhető.

A Ngorongoro-kráter az észak-afrikai ország vezető turistalátványossága. Egy hatalmas vulkán felrobbanása és beomlása után keletkezett 2-3 millió évvel ezelőtt, mélysége 610 méter, területe 260 négyzetkilométer.

A kráterpadlót többnyire füves és erdős területek uralják. A kráter közepén szezonális sós tó van Fotó: erdbeernaut/flickr.com

A statisztikák szerint a kráter 1968-ban 108 orrszarvú otthonául szolgált, ez a szám 1977-re erőteljesen lecsökkent, már csak 25 állat élt itt.

Az 1990-es években nemzetközi szervezetek támogatásával kezdtek el intézkedni, hogy az állatok száma növekedjen.

Fekete orrszarvú a Ngorongoro-kráterben Fotó: farmgirl/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam