2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csehországban a gyógyíthatatlan kórt terjesztő szúnyog

Úgy tűnik, a globális felmelegedés régiónkban újnak számító betegségek megjelenését is eredményezi. Az MTI adta hírül a Mladá Fronta Dnes cseh napilapra hivatkozva, hogy Dél-Morvaországban nyugat-nílusi lázat terjesztő szúnyogokat találtak.

„Nem kizárt, hogy már az ország más területein is megtalálhatók" – mondta a lapnak Oldrich Sebesta, a brünni regionális higiéniai intézet szakkutatója.

Az életveszélyes vírust az elsősorban a halastavak környékén élő Culex modestus szúnyogfajtához tartozó rovaroknál fedezték fel a kutatók.

Szakvélemények szerint azonban ezek a szúnyogok képesek a városi körülményekhez is alkalmazkodni.

Culex (Barraudius) modestus Fotó: Marcello Consolo/flickr.com

A szúnyogcsípés után a fertőzés lappangási ideje két-három hét. A fertőzött ember ezután izom- és ízületi fájdalmakat, fejfájást érez, majd belázasodik.

Az emberek többsége ugyan nagyobb probléma nélkül elviseli a fertőzést, de a meggyengült egyének számára a csípés akar halállal is végződhet

– magyarázta Petr Husa, a brünni Fertőző Betegségek Klinikájának főorvosa. Cseh higiénikusok szerint a nyugat-nílusi láz vírusát vándormadarak hozhatták el Afrikából Csehországba, ahol most azonosították.

Neked ajánljuk
A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja Az öreg erdőket veszítjük el először A vadvirágoknak is teret hagy Újpest Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam