2019. október 14., Helén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Önmagában a pálmaolaj bojkottja nem csökkentené a fajpusztulás veszélyét

A pálmaolaj bojkottja nem jelentene megoldást a fajok pusztulásának problémájára a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint.

Az élelmiszerekben és kozmetikai szerekben használt pálmaolaj előállítása komolyan veszélyezteti az élővilág faji sokszínűségét, az olajpálma-ültetvények 193 súlyosan veszélyeztetett faj, többek között az orangutánok, tigrisek és gibbonok létét fenyegetik – áll az IUCN jelentésében.

Ha olajpálmát termesztenek a fajokban bővelkedő trópusokon, annak katasztrofális következményei lehetnek a Föld élővilágának faji sokszínűségére.

Jelenleg Indonézia és Malajzia a két legnagyobb ültetvényes ország Fotó: By Achmad Rabin Taim from Jakarta, Indonesia/Wikimedia Commons

Mivel növekszik a kereslet, a probléma hamarosan Afrika és Dél-Amerika trópusi régióiban is jelentkezhet. Az ott szóba jövő területek a veszélyeztetett emlősfajok 54 százalékának és a veszélyeztetett madárfajok kétharmadának adnak otthont.

A pálmaolaj bojkottja azonban nem jelent megoldást a problémára az IUCN szerint.

Ebben az esetben ugyanis a növényolaj iránti igények kielégítésére repcét, napraforgót és szóját fognak termeszteni, ezekhez azonban a jelenlegi termőterület kilencszeresére van szükség.

A pálmaolaj bojkottjával így akár még súlyosbodhat is a probléma.

Az ültetvények terjeszkedése az orangutánokat is fenyegeti Fotó: Kabir Bakie/Wikimedia Commons

„Pálmaolaj továbbra is lesz, ezért sürgősen cselekedni kell, hogy fenntarthatóbbá tegyük a termelést” – mondta Inger Andersen, az IUCN vezérigazgatója. Az egyes országoknak azt kell megígérniük, hogy az új ültetvények létesítése miatt nem fognak őserdőket kiirtani.

A fenntartható termelésre tett ígéreteket be kell tartatni, a pálmaolaj használatát pedig csökkenteni kell

– véli a szakértő. 

A fő felvevő ország India, Kína és Indonézia. Az IUCN az olajpálmát termelő területek nagyságát a világon legalább 250 ezer négyzetkilométerre becsülte.

Neked ajánljuk
A heves esők eloltották a bolíviai esőerdőket pusztító tüzeket Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét Kőbe öntött fájdalom Közel 2000 új villanyautó került a magyar utakra az állami támogatásnak köszönhetően A csodavárás buktatóiról
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam